Nincs olyan kávébarát, aki nélkülözni tudná a kedvenc italát – még a legforróbb nyári napokon is. De nem muszáj a szokásos kávénkat fogyasztanunk, készíthetünk helyette egy hideg kávéitalt is!
Nem számít, ha nincs keverőnk vagy rázógépünk, mert egy villa is tökéletesen elvégzi ezt a feladatot. A szakemberek azt javasolják, hogy egy csésze jég legalább egyharmadát tegyük az italba.
Cikkünkben hat hideg, kávé alapú ital receptet állítottunk össze, amelyek a hőségben is segítenek nemcsak a nap megkezdésében, hanem napközben is.
Klasszikus Jeges Kávé
Hozzávalók:
- dupla eszpresszó
- 1/3 csésze jég
- 100 ml tej
- cukor vagy csokoládé szirup
- csokoládé
- szemes kávé
Hogyan készítsük: Törjük össze a jégkockákat egy turmixgéppel. Öntsük a zúzott jeget egy pohárba. Egy külön tálban villával keverjük össze az eszpresszót cukorral/sziruppal és tejjel. Öntsük a frappét egy pohárba a jégdarabokkal. Díszítsük reszelt csokoládéval és szemes kávéval.
Csokoládé és borsmenta mámor
Hozzávalók:
- 150 ml frissen főzött kávét
- 100 g étcsokoládé
- mentaszörp vagy likőr
- jégkrém
Hogyan készítsük: Oldjuk fel a csokoládét szűrt kávéban alacsony hőfokon. Kicsit hűtsük le a keveréket, és adjunk hozzá szörpöt. Keverjük össze. Törjünk össze a jeget és tegyük egy pohárba. Öntsük az italt a pohárba a zúzott jéggel. Tegyünk egy kis fagylaltot is a pohárba. Díszítsük csokoládé szórással.
Banános kávé
Hozzávalók:
- 350 ml erős kávé
- 100 g fagylalt
- 1 banán
- egy csipet fahéj
- egy csipet reszelt csokoládé
Hogyan készítsük: Készíts egy kávét, szűrd le és hűtsd le, majd add hozzá a fagylaltot. Pépesítsük a banánt, majd adjuk hozzá a fagylaltos kávéhoz és turmixoljuk össze. Tegyél zúzott jeget a pohárba, és öntsd az italba. Megszórhatjuk fahéjjal és csokoládéval.
Narancsos ízrobbanás
Hozzávalók:
- 200 ml frissen főzött kávé
- 2 narancs
- porcukor
- tejszínhab
- sütitörmelék (vagy omlós csokis keksz)
- dió
Hogyan készítsük: Hámozzuk meg a narancsot, és nyomjuk ki a levét. Tegyük a héjat egy serpenyőbe, és öntsünk bele egy pohár vizet és a porcukrot. Forraljuk alacsony hőmérsékleten 5 percig. A kapott szirupot leszűrjük és lehűtjük. Készítsünk kávét, hűtsük le, és keverjük össze a narancslével és a sziruppal. Keverjük meg egy villával. Öntsük az italt egy pohárba a jégdarabokkal. Adjunk hozzá tejszínhabot, és díszítsük apró süti morzsákkal és dióval.
Nyári kávé turmix
Hozzávalók:
- 200 ml eszpresszó
- 1 banán
- 150 ml Joghurt
- egy csipet fahéj
- 1 teáskanál kakaópor
- egy marék friss bogyós gyümölcs
- tejszínhab
- csokoládé szirup
- szeletelt mandula
Hogyan készítsük: Készíts egy kávét és hagyd kihűlni. Törd össze a jeget és tedd egy pohárba. A joghurtot, a banánt, a bogyókat, a kávét, a kakaót és a fahéjat simára keverjük. Majd a keveréket egy pohárba öntjük. Díszítsük tejszínhabbal, csokoládé sziruppal és felszeletelt mandulával.
Kávé és eper
Hozzávalók:
- 2 csésze eszpresszó
- 2 teáskanál málnaszörp
- 2 teáskanál csokoládé szirup
- eper
- tejszínhab
- 2 gombóc fagylalt
- kakaópor
- kávébab
Hogyan készítsük: Készíts egy kávét és hagyd kihűlni. Tegyél zúzott jeget egy pohárba. Vágd az epret negyedekre, és tedd a jég tetejére. Öntsd rá a szirupokat és kávét. Díszítsd tejszínhabbal. Tegyél fagylaltot a tetejére. Díszítsd a tetejét kakaóporral és szemes kávéval.