Sok szülőnek nem indulhat el a nap, amíg nincsenek túl a reggeli kávéjukon. És ez egy hihetetlenül egészséges módja a nap elkezdésének.
Ha olyanok vagytok, mint én, és mint a legtöbb szülő, akkor nem kezdhetitek el a napot, amíg nem ittatok kávét.
Az én esetemben a reggeli adag anyai élénkítő (=kávé) megakadályozza, hogy olyan dolgokat mondjak, amiket nem kellett volna, és hogy már korán reggel leharapjam a kis emberek fejét, amikor még csak a lépcsőn tántorognak le a napkezdéshez.
A kávé fogyasztásról az évek során sok rosszat mondtak, de igazságtalanul. Ha úgy érzitek, hogy ez az egyik rossz szokás, amelyet el kellene hagynotok, akkor ezt az ötletet immár elvethetitek, mert a kutatások szerint minél többet iszunk, annál tovább élünk.
A kávéfogyasztásról készített tanulmányt a spanyol Hospital de Navarra, közel 20 000 résztvevő bevonásával, az Európai Kardiológiai Társaság megbízásából, ami meglepő eredményekkel szolgált.
Az adatok azt mutatták, hogy azoknak, akik naponta legalább négy csésze kávét fogyasztottak, 64 százalékkal kisebb volt a bármely okból fakadó halálozás kockázata, mint azoknál, akik soha vagy csak ritkán fogyasztották. Érdekes, hogy minden további két csésze kávé után további 22 százalékkal csökkent a kockázat. Más szavakkal, azok, akik több kávét ittak, kevésbé valószínű, hogy meghaltak a tízéves vizsgálat végén.
„Eredményeink azt sugallják, hogy napi négy csésze kávé elfogyasztása az egészséges emberek egészséges étrendjének része lehet” – mondta Dr. Adela Navarro, vezető kutató és kardiológus.
Még több bizonyíték
Ez nem csak egyszeri tanulmány. Más kutatások hasonló eredményeket mutattak.
Egy 2015-ös kutatás megállapította, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás (napi három-öt csésze) a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a neurológiai betegségek és az öngyilkosság okozta halálozás alacsonyabb kockázatával jár.
Egy másik tanulmány azt is kimutatta, hogy a rendszeres kávéfogyasztás több etnikai csoportban is csökkentette a halálozás kockázatát a szív- és érrendszeri betegségek, agyvérzés, vesebetegségek és rák miatt.
„Ha hasonló mintázatot látunk a különböző populációkban, erősebb biológiai hátteret kap az az érv, miszerint a kávé jó nekünk, függetlenül attól, hogy fehér, afro-amerikai, latin vagy ázsiai vagy-e” – mondta Veronica Setiawan, a tanulmány vezető szerzője és a megelőző orvoslás docense a Keck Orvostudományi Karon.
Ezek a megállapítások nem annyira meglepőek, tekintve, hogy egy csésze fekete valójában antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag. A kávé tudományosan bizonyítottan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a májbetegségek, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a stroke és a rák kockázatát, emellett javítja a mentális egészséget.
Tehát a kávé egyértelműen fantasztikus. Egyszerű a dolog!
De lehet, hogy tele van a poharad baromságokkal?
Az ezekben a tanulmányokban résztvevők valószínűleg nem vették figyelembe a „nagy kávézóláncos” cukorbombákat. Fontos, hogy mit adunk hozzá (vagy a kávézó) a kávénkhoz. A finomított cukrok és zsíros krémek dömpingje semlegesítheti az előnyöket. Ha sima fekete kávét iszol, akkor nagyon jó, de ha inkább az édes és tejszínes kapucsínók és latte-k a te világod, akkor lehet, hogy néhány dologban módosítanod érdemes.
Szerencsére elég könnyű megbizonyosodni arról, hogy a kávénk elkészítése a lehető legegészségesebb-e:
1. Édesíts okosan
Hagyd el a fehér cukrot, és kerüld a mesterséges édesítőszereket is . De nem kell minden édességet feláldozni. Próbálj ki olyan természetes édesítőszereket, mint a valódi juharszirup, a kókuszcukor vagy a tiszta stevia.
2. Fontold meg a tejszínhabot és kávékrémet
A magas zsírtartalmú és / vagy feldolgozott krémeket egészségesebb lehetőségekkel helyettesíthetjük, mint például alacsony zsírtartalmú vagy sovány tej, kókusztej vagy mandulatej.
3. Legyen organikus
A hagyományosan termesztett kávé növényvédő szerekkel kezelt lehet, és számos márka vegyszereket és tartósítószereket adhat hozzá a feldolgozás során. Vásároljunk bio márkát ennek a kockázatnak a kiküszöbölése érdekében.
Mostantól tehát nem kell bűntudatot éreznünk a harmadik csésze kávénknál, hanem boldogan kortyolhatjuk a finom nedűt!