Együtt leszünk család.

A népszerű sütőtök: a töklámpások mellett a sütőtök népszerű a receptekben, a szezonális dekorációban és sok másban is

A sütőtök fűszeres tejeskávétól kezdve a szüreti témájú előkertekig a sütőtök az ősz ikonikus alapanyaga. Hihetetlenül népszerű termék nemcsak az őszi dekorációban, hanem számos szezonális recept kulcsfontosságú összetevőjeként.

Családbarát sütőtök receptek

A sütőtökből szezonális csemegék és italok készíthetők.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A sütőtökpüré egyszerű módja annak, hogy a benne lévő pépet hasznosítsuk. A püréből édes finomságokat, például pitéket, fűszereket és süteményeket vagy sós harapnivalókat, például humuszt készíthetünk.

Ha eltávolítjuk a magokat és a pépet a főzéshez, azokat azonnal hűtőszekrénybe kell helyezni vagy elő kell készíteni, hogy elkerüljük az esetleges élelmiszerbiztonsági problémákat.

- Hirdetés -

Ha tököt faragsz, és néhány óránál tovább hagyod a pépet kint, feltételezheted, hogy nem lesz megenni. (Természetesen ez a Halloween tökre nem vonatkozik, mert az nem fogyasztható.)

- Hirdetés -

A pürét hűtőszekrényben kell tárolni, és körülbelül négy napig tartható el a megromlás előtt. A sütőtökpüré eltarthatósága attól függ, hogy milyen friss volt tök, amikor megvásároltad, és a jelenlegi állapotától, valamint a baktériumokkal való érintkezés lehetőségétől. A püré megfelelő befőzésével akár négy hónapra is meghosszabbítható az eltarthatósága.

Sütőtökös receptjeinket itt találjátok: Gyors és egyszerű sütőtökös leves valamint a népszerű Pumpkin Spice Latte receptje.

Tökmag főzése és sütése

A tökmagból egyszerű és egészséges szezonális csemegét is készíthetünk. A sütőtökmag sütése nasinak egy másik szórakoztató módja a sütőtök használatának. Kísérletezhetünk különféle fűszerkeverékekkel – sós, fűszeres és édes -, hogy megtaláljuk családunk kedvencét. Csak ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok a hozzáadott vagy cukor. A legjobb ha egy nagy kanállal vagy fagylaltkanállal eltávolítjuk a pépet, majd elválasztjuk a magokat. A magokat szűrőedénybe tesszük, és alaposan mossuk le, hogy eltávolítsuk a felesleges pépet.

Az sem baj, ha még van egy kis tökhús a magokon. Szárítsuk meg a magokat, amennyire csak lehetséges, papírtörlő vagy törlőrongy között, majd dobjuk őket egy tálba fahéjjal, barna cukorral, szerecsendióval vagy bármilyen más fűszerrel. A magokat egyenletesen eloszlatjuk egy enyhén kikent sütőlapon, és 350 fokon körülbelül 12-15 percig sütjük. Sütés közben néhányszor rázzuk meg a magokat, hogy biztosítsuk a barnaságot. A pörkölt magok készen állnak, amikor aranybarna színt kapnak.

Ebben az őszi szezonban színek és texturált tök keveréke használható a dekorációhoz is.

Kreatív sütőtök témájú lakberendezés

A halloweeni töklámpa időszerűségén és a legújabb sablonfaragáson kívül kereshetünk további dekorációs ötleteket is. A sütőtök fantasztikusan mutat a teraszon/erkélyen, valamint remek őszi asztali elrendezéseket alakíthatunk ki. Van aki a tököt virágdíszek tárolására használja! Ahhoz, hogy tököt így használjuk a virágok tartásához a legjobb, ha csak annyi tököt faragunk ki, hogy elférjen benne egy váza. Rendezzük el és öntözzük a virágokat a vázában, hogy csökkentsük a sütőtök belsejében a nedvességet, és hagyjunk egy kis helyet a tök és az elrendezés között.

Tök komposztálása és ártalmatlanítása

Amikor a tök végül elbomlik, a megmaradt szerves anyag nagyszerű komposzthalmozást eredményez. A legjobb, ha összekeverjük, vagy hagyjuk megszáradni, hogy a héja a lehető legkisebb darabokra törjön fel. Minél kisebbek a darabok, annál gyorsabban tönkremegy. A magokat is le kell törni, különben néhány kicsírázhat a komposzthalomban.

A tökmagot ültetésre is meg lehet menteni, ha körülbelül 24 órán keresztül laposra, szárazra helyezzük papírtörlőre. Miután megszáradtak, tegyük őket műanyag zacskóba, vagy tároljuk hűtőszekrényben vagy hűvös, száraz helyen. Ne melegítsük szárazra sütőben vagy napfényen mert az kárt okozhat. Jelöljük meg a zsákot a tökfajtával és a dátummal. Ha megfelelően tároljuk, a tökmag legalább öt évig eláll.

Tök a madaraknak

A tököket, amelyeket lámpásként vagy más dekorációként használtunk, snackként is használhatjuk a vadon élő állatok számára. Ha sütőtökmagot sütünk, akkor egy madáretetőbe helyezhetjük, és megoszthatjuk tollas barátainkkal. Ügyeljünk arra, hogy ne adjunk hozzá sót vagy más fűszerezést – csak a sima magokat használjuk.

Akár a tök maga is használható madáretetőnek, és de érdemes utánanézni, hogyan alakítható ki belőle az etető.

Más állatok, például a mókusok, vagy erdő közelében a szarvasok is érdeklődhetnek a tökdarabok iránt, de ezeknek az emlősöknek az etetése problémákat okozhat, és ellenkezhetnek a helyi rendeletekkel, ezért valószínűleg a legjobb, ha csak a madarakkal osztjuk meg őket.

via

pexels.com

- Hirdetés -