Együtt leszünk család.

Amikor nehéz megszólalni

Szakértői cikk a szelektív mutizmusról

Hozzánk felnőttekhez hasonlóan a gyerekek számára is számtalan dolog adhat szorongásra okot, és bizony előfordulhat, hogy ez olyan formában jelentkezik, hogy az illető kisgyerek idegen környezetben (az otthonán kívül) nem tud megszólalni. Látszólag semmi konkrét problémája nincs a gyereknek, mégis csak otthon beszél. Mit tehetünk ilyen esetben szülőként, illetve a gyerek környezetében lévő pedagógusként?

Vendégcikkükben Somosi Melinda, a Beszédmumus weboldal létrehozója mondja el, hogy mi a teendő.

Somosi Melinda

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Bemutatkozás

Somosi Melinda vagyok.

- Hirdetés -

Egy volt szelektív mutista gyermek édesanyja.

- Hirdetés -

Létrehoztam a https://beszedmumus.hu/ weboldalt, ami a szelektív mutizmus témát teljes körűen igyekszik felölelni. Az oldalon blogcikkek, lélekmelengető bejegyzések, családi történetek és webshop is működik.

Saját tapasztalataimat megosztva egyre több családnak, illetve gyermeknek szeretnék segítséget nyújtani.

Mi a SZELEKTÍV MUTIZMUS?

Hivatalos megfogalmazásban mutizmus egy olyan kommunikációs zavar, amikor az érintett személy senkihez, vagy csak egyes személyekhez beszél.

Gyakran jár együtt depresszióvalszorongással, viselkedészavarral, alvás- és evészavarokkal, valamint a szobatisztaság hiányával.

Két típusa van: az elektív, vagy szelektív mutizmus, és a totális mutizmus.

Totális mutizmusban az érintett elvben tud beszélni, de gyakorlatilag senkivel nem beszél, vagy csak suttogni tud.

A szelektív mutista rendszerint csak a családi és baráti körben beszél, de ha úgy érzi, hogy más is hallja, akkor elnémul és szinte lefagy, megfagy.

Vannak, akik suttogva beszélnek például az óvónőkkel, tanárokkal, és vannak, akik nem beszélnek a szűkebb családjukon kívül. Ha beszédre kényszerítik őket, akkor egyre kevésbé beszélnek, sőt a kommunikáció más formái is egyre kevésbé működnek.

A szelektív mutizmus leggyakrabban 3-6 éves kor között jelentkezik. Ezt gyakran nem is a szülők észlelik – hiszen otthoni környezetben általában beszél a gyermek -, hanem az óvodai, illetve iskolai közösségben jelentkeznek ennek jelei.

Okai:

A szelektív mutizmus hátterében valamilyen szorongás húzódik meg. Ez általában összefüggésben áll bizonyos körülmények között jelentkező szorongással. A némaság egyfajta védekezési forma, amivel az illető próbálja hárítani a szorongását.

Gyakorisága:

Viszonylag ritkának számít. Tízezer óvodás és iskolás gyerek közül 2-5 érintett. Bár ez 1997-es adat, és világszinten területileg változó. Olyan adatot találtam még, hogy az iskoláskorú gyermekek kevesebb, mint 1 %-át érinti. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a bölcsödében, illetve óvodában ez az arány magasabb.

Lányok körében valamivel gyakoribb, mint a fiúknál.

Kezelési módszerek:

Hosszú és összetett feladat. Minden eset más és más, de általában az óvodába kerüléskor még nem vagyunk biztosak abban, hogy mivel is állunk szemben.

A szorongás oldásában és a kifelé nyitás elindulásában egy pszichológus nagyon sokat képes segíteni. Kellő bizalom kialakítása után közel kerül a gyermekhez és szülőhöz egyaránt, de ugyanakkor mégsem a család része, így egyfajta átmenet kezdődik a külső világ felé.

Sokféle kiegészítő terápia létezik, ezek közül a legismertebb a lovasterápia, kutyaterápia.

Mozgásterápia: Pl: TSMT, Ayres-terápia. Ezek a terápiák nem specifikusak a szelektív mutizmus kezelésére, de nagyban segíthetik a gyermek állapotának javulását.

Fentieken kívül a sport ebben a helyzetben is nagyon nagy segítség tud lenni.

Továbbá a mesék is rengeteget segítenek a félelmek feloldásában.

Célom:

Minél szélesebb körben megismertetni az embereket a szelektív mutizmussal, annak előnyeivel (igen, ilyen is van szerintem) és árnyoldalaival, lehetséges kezelésével. Sajnos még a mai napig kevesen, vagy egyáltalán nem tudják, hogy mit is jelent ez a kifejezés. Ez leginkább az óvodai és iskolai közösségben jelenthet nehézséget.

Fontos, hogy minél többen tudjanak megfelelő módon hozzáállni ehhez az állapothoz.

Ezen kívül szeretnék segítséget, lehetséges utat mutatni a szelektív mutista gyermekeknek, illetve családjuknak, hogy ezt a hosszú folyamatot minél nagyobb stabilitással, kitartással, elfogadással, megértéssel legyenek képesek végig vinni.

Milyen lépések történtek, és milyen állomások jöttek létre fenti célok elérése érdekében?

Somosi Melinda: A Beszédmumus
 • Megírtam az első gyakorlati kézikönyvet szelektív mutizmus témában, A Beszédmumus címmel.

A könyv mind a családoknak, mind a pedagógusoknak közvetíti a mindennapokba beiktatható gyakorlati tudás-, ismeretanyagot.

A saját történetünket végigjárva mutatom meg, hogy mennyire szerteágazó, összetett és kifürkészhetetlen a mutizmus világa.

A könyv megírását két gyermekpszichológus is támogatta, illetve részt vett a munkálatokban.

 • Ezen kívül több e-book is megtalálható a beszedmumus.hu weboldalon:

  • Szorongásoldó gyakorlatok, technikák, játékok

  • Útmutatók pedagógusoknak

  • Hogyan kommunikálj egy pedagógussal?

  • Kihívás Program ajánló kiadvány.

 • Létrehoztam a Kihívás Programot kifejezetten nevelési/oktatási intézmények részére.

A Kihívás Program lényege, hogy minél több óvoda/iskola ismerje a mutizmus kifejezést, és legyen képes kezelni a mutista gyermekeket.

A cél: Minden óvodának/iskolának legyen legalább egy Beszédmumus könyve.

 • A blogomban megjelenő cikkeket azzal a céllal készítem Neked, hogy:

  • megismerkedhess közelebbről a témával,

  • elsőként végigveszek és megjelenítek számodra konkrét szituációkat,

  • konkrét élethelyzeteket,

  • saját történeteket mesélek el.

Ezzel szeretnélek Téged bátorítani, hogy még több erő és kitartás kísérje mindennapjaitokat.

 • A családi történetek rovatban egy-egy szelektív mutista gyermek, család valódi történetét ismerheted meg, ami nagyon sok esetben támaszt, útmutatót, segítséget nyújthat számodra.

 • A facebookon is megtalálsz Beszédmumus név alatt. Itt elsőként értesülhetsz az újdonságokról.

Itt találod:

https://www.facebook.com/beszedmumus

 • Ezen kívül, amennyiben szelektív mutista gyermeked van, akkor csatlakozhatsz a fb zárt csoportomhoz, ami azzal a céllal jött létre, hogy TUDATOSAN is képesek legyünk tenni gyermekeinkért és önmagunkért minden nap.

Itt tudsz csatlakozni:

https://www.facebook.com/groups/beszedmumusszelektivmutizmustudatosan

 • A beszedmumus.hu weboldalról ingyen letölthető a Beszédmumus Kisokos. A Kiskokosban megtalálod a szelektív mutizmus fő ismérveit, jellemzőit összefoglalva, ezen kívül pedig tanácsot, útmutatást is kapsz szelektív mutista gyermeked mindennapi támogatásához.

Itt töltheted le:

https://beszedmumus.hu/ görgess a Kisokosig.

Kiemelt kép: freepik.com

- Hirdetés -