A koronavírus-járvány miatt a legtöbben óhatatlanul félnek valamitől, legyen az maga a vírus vagy a munka elvesztése, vagy egyáltalán az általános gazdasági helyzet. A precedens nélküli helyzetben egyre fontosabb az egészségünk megőrzése. Az immunerősítésnek és a tápanyaggazdag étkezésnek minden eddiginél fontosabb szerepe lesz az elkövetkező hónapokban, de inkább években. Fontos, hogy erősítsük a gyomrunkat, hiszen a gyomorsav egyik fő funkciója az lenne, hogy vírusokat és baktériumokat öljön. Ehhez ad ötleteket Bocsi Viki táplálkozási tanácsadó.
A rengeteg stressz, a gazdasági és az egészségügyi bizonytalanság komoly lelki teherrel jár, ami hosszú távon az immunrendszerünkre is hatással van. Bár ezek a problémák rendkívüliek, mégis van ok a jó érzésre, ugyanis az egészségi állapotért lehet tenni.
Bocsi Viki táplálkozási tanácsadó, a Kitchen of Health társtulajdonosa mindenkinek azt javasolja, hogy ne féljen, mert a félelem gyengíti az immunrendszert. Bár sokak szerint könnyű ezt mondani, tényleg megnyugvást jelenthet, ha megtesszük az összes tőlünk telhető óvintézkedést. Fontos, hogy csak olyan tevékenységeket végezzünk, amik nevetésre bírnak, kikapcsolnak, és próbáljuk elkerülni a hisztériakeltést.
„Ha boldog, erős és bátor vagy, akkor sokkal kevésbé valószínű, hogy elkapsz bármilyen kórokozót, lásd a gyerekeket. Nem véletlen, hogy rájuk nincs nagy hatással a koronavírus. Egyrészt nem aggódnak, másrészt sokkal jobb lelki állapotban vannak, mint a felnőttek” – magyarázta a szakértő.
Mit fogyasszunk, mit nélkülözzünk?
Jelen helyzetben mindenkinek azt kell megvizsgálnia, mit tud tenni a saját egészségéért, hiszen már egyszerű dolgokkal is nagyszerű eredményeket lehet elérni.
„Ma a gyenge gyomor népegészségügyi probléma, ami most hatványozott gond, hiszen a gyomorsav egyik fő funkciója lenne, hogy vírusokat és baktériumokat öljön. Ezért például jó lenne kerülni a péksüteményeket, mert az emésztő funkciókat károsítják. A másik népbetegség a mellékvese túlterheltsége, és ami még nagyobb baj, hogy nem is nagyon foglalkoznak vele, csak akkor, ha már visszafordíthatatlan a baj” – fogalmazott Bocsi Viki.
A Kitchen of Health táplálkozási tanácsadója azt ajánlja, hogy nagy dózisban szedjük a C- és a D-vitamint, ne hagyjuk ki a szerves jódot, a szelént, a magnéziumot, az Omega-3-at és egy jó probiotikumot.
Azt is javasolja, hogy fogyasszunk minél több csontlevest, belsőségeket, halakat, kollagén típusú fehérjéket, így például puhatestűeket és porcogókat, valamint gyökérzöldségeket, keresztesvirágzatúakat és fermentált zöldségeket, mert ezek mind jót tesznek a testünkkel és az egészségi állapotunkkal. Ami pedig kerülendő, az a glutén, a tehéntej, a túró, a szója, a babfélék, gyenge gyomorműködés esetén a tojásfehérje, valamint az étolaj és hasonló növényi társai.
Egészséges gyorsétterem a Dohány utcában
A közelmúltban egészséges gyorsétteremmé alakult Kitchen of Health vendégei kizárólag olyan ételeket fogyaszthatnak, amik jót tesznek nekünk. A konyha 100 százalékos tisztaságú, nincs keresztszennyeződés. Nem oldják meg a gluténmentességet gluténmentes lisztkeverékkel vagy gluténmentes kenyerekkel, tésztákkal, hanem olyan hozzávalókat használnak, amik eleve nem tartalmaznak gabonaféléket. Ezért náluk nincs kenyér sem.
Sehol máshol a világon nincs ilyen technológiával dolgozó étterem. Bemenni azért is érdemes, mert a szemnek is kellemes látványt nyújt.
Loksa Ágnes ügyvezető-társtulajdonos arról beszélt: azért döntöttek úgy, hogy egészséges gyorsétteremként folytatják, mert az emberek alapvetően sietnek, és főként a jelenlegi helyzetben nem akarnak sok időt egy helyben tölteni, emellett most egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az egészséges életmódra. Ételeik gyorsan, frissen készülnek, ezért csak annyi időt kell rájuk várni, amíg a húsok, a zöldségek megsülnek.
A Dohány utcai Kitchen of Health egyelőre ebédidőben tart nyitva hétfőtől szombatig, betartva minden járványügyi előírást. Érintésmentes házhoz szállításuk is van, ha valaki nem szeretne kimozdulni otthonról.