Együtt leszünk család.

Hogyan fogyhatunk le a terhesség után, és mennyi ideig tart majd?

Az orvosok azt javasolják, hogy a nők a terhesség előtti BMI-jüktől függően 618 kg-t hízzanak terhesség alatt. A Journal of the American Medical Association (JAMA) folyóiratban megjelent 2017 -es áttekintés azonban arról számol be, hogy a legtöbb terhes nő többet hízik ennél az elvárásnál.

Tanulmányukban a kutatók arról számoltak be, hogy a felülvizsgálatban szereplő több mint 1,3 millió nő közel fele, (47%-a) több súlyfelesleget szerzett az ajánlottnál, míg körülbelül negyede kevesebbet. És megszabadulni a bosszantó terhességi kilóktól nehéz lehet. De légy türelmes.

Általánosságban elmondható, hogy az új anyák arra számíthatnak, hogy megszabadulnak terhességi súlyuktól, gyermekük születésétől számított egy éven belül.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Íme néhány tipp, hogyan kezeld fogyási elvárásaidat, hogy a terhesség után visszatérj normál súlyodhoz.

A terhesség utáni fogyás első lépései

- Hirdetés -

Az első lépések már a terhesség előtt elkezdődnek. “A nő súlya a terhesség alatt a következő tényezőktől függ: a terhesség előtti testtömeg-index (BMI), a korábbi terhességek száma, a fizikai aktivitás szintje és a táplálkozási szokások”-mondja Craig Salcido, kaliforniai orvos. De az egészséges terhesség előtti BMI-vel és az egyre növekvő iránymutatások betartásával megkönnyíthetjük a fogyást a szülés után, az Orvostudományi Intézet szerint.

- Hirdetés -

Mi várható a szülés után?

“A nők hajlamosak azonnal lefogyni a szülés után a méhlepény és a magzatvíz elvesztése miatt” – mondja Salcido. És ez valószínűleg folytatódik a szülés utáni kezdeti fázisban: “Várja, hogy a születést követő első két héten belül átlagosan 8-20 kilót veszít, mivel a szervezet eltávolítja a felesleges folyadékot.”

De ezek után nagy valószínűséggel továbbra is megtartjuk a terhességből fennmaradó súlyt. Most csábító lehet, ha elkezdjük számolni a kalóriákat, és megpróbáljuk gyorsan lefogyni ezt a súlyt. De ha szoptatsz, az nehéz lesz, mert a szoptató anyáknak napi 500 kalóriára van szükségük.

Ez azt jelenti, hogy biztonságos elkezdeni a diétát és a testmozgást, miközben szoptatsz, mondja Salcido. Először elegendő időt kell adnod a testednek, hogy felépüljön. Négy-hat hétre lesz szükséged:

  • Négy hét: Ha hüvelyi szülés volt, beszélj orvosoddal arról, hogy négy héttel a szülés után visszatérsz a mérsékelt testmozgáshoz.

  • Hat hét: Ha volt császármetszésed, Salcido azt mondja, várj hat hetet, mielőtt elkezdenéd számolni a kalóriákat és gyakorolni a fogyást.

“A körülbelül másfél kilós fogyás biztonságos, és valószínűleg nem befolyásolja a tejellátást, ha szoptatsz” – mondja. Ezért ha 30 kiló fennmaradó terhességi súlyod van, és hetente 1,5 kilót fogysz, akkor 20 hét vagyis 5 hónap múlva visszatérhetsz a terhesség előtti súlyodhoz.

Hogyan lehet fogyni a terhesség után?

A szoptatás hasznos lehet a fogyásban. Egy 2015-ös tanulmányban, amelyet a Preventive Medicine folyóiratban publikáltak, azok az amerikai anyák, akik legalább három hónapig kizárólag szoptattak, több súlyt (alig több mint 3 kilót) fogytak, és nagyobb valószínűséggel tértek vissza a terhesség előtti súlyukhoz egy évvel a szülés után, mint azokhoz az anyák, akik nem szoptattak kizárólag vagy egyáltalán nem.

Bár ez biztató, más tanulmányok ellentmondásos eredményeket mutatnak. Összességében úgy tűnik, hogy minél tovább szoptatunk, annál hatékonyabban segít a fogyásban.

Ami a legjobb étrendet illeti, Salcido azt mondja: “A legbiztonságosabb és legegyszerűbb módja a terhességi fogyásnak, ha három nagy étkezés helyett egész nap apró étkezéseket iktatunk be, hogy fokozzuk az anyagcserét.” Azt javasolja, hogy mindig reggelivel kezdjük a napjot, válasszunk egészséges ételeket, és igyunk sok vizet a nap folyamán

Ráadásul a várakozásoknak megfelelően fontos a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. “Ne feledd, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget egyél – ezek segítik a szervezetet a szükséges tápanyagokkal ellátni, miközben felbontják a zsíros lerakódásokat” – mondja.

De ha olyan sóvárgást tapasztalsz, mint amilyenek a terhesség alatt voltak, akkor nem vagy egyedül. “Egyes nők a szülés után továbbra is vágyakozhatnak bizonyos ételek iránt a hormonszint változása miatt” – mondja Salcido. A sóvárgás bármire vonatkozhat a cukor, a koffein és a fehérje között.

Salcido szerint a szülés utáni vágyakozás jó alapszabálya, hogy úgy kell bánni vele, mint akkor, amikor terhesen tettük: mindent mértékkel. Sőt, “ezek a vágyak a szülés utáni hat hónapon belül eltűnnek” – mondja.

Összefoglalva

A lényeg az, hogy amikor a fogyásról van szó, a tanulmányok azt mutatják, hogy a helyes étkezés és a testmozgás a megfelelő út. A legtöbb nő megkapja az engedélyt, hogy a szülés után 8 héttel megkezdje a gyakorlást – mondja Salcido.

És ha ezt megteszed, akkor a mérsékelt testmozgás szokásos tanácsa érvényes. Körülbelül 2,5 óra minden héten, ami napi 30 percnek felel meg a hét öt napján.

via

pexels.com

- Hirdetés -