Együtt leszünk család.

Hogyan szokjunk vissza az óvodai mindennapokba?

A gyerekek egy részének csak a nyári óvodai bezárás időszaka alatti pár hét maradt ki a karantén utáni hónapokban az óvodai mindennapokból, de sokan 6 hónap után először szeptember 1-jén kezdik meg ismét az óvodát. Egy nyári szünetnyi idő is éppen elég, hogy totálisan elszokjanak az óvoda nyújtotta napirendtől, de ilyen hosszú idő után különösen nehéz lehet.

Mégis akkor hogyan segíthetjük gyermekünket a zökkenőmentes ovikezdésben?

Kommunikáció fontossága

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Beszélgessünk vele, hogy hamarosan véget ér a nyár, és újra óvodába fog járni. Beszéljük meg, hogy miket szoktak ott csinálni, mit szeret az oviban, hogyan telik el egy napjuk. Kérdezgessük, hogy mikre emlékszik, és biztassuk, hogy mennyire jó lesz majd újra találkozni a rég nem látott csoporttársaival is. Elevenítsünk fel pár óvodában tanult mondókát, éneket. Ha kérdez, mindig válaszoljunk nekik őszintén, hogy ne legyen benne szorongás, bizonytalanság.

Visszatérés a normál napirendre

- Hirdetés -

Elképzelhető, hogy az utóbbi hónapokban átalakult a gyerek és a család napirendje, később kel és később is alszik el, mint amikor óvodába szokott járni, ezért fontos, hogy az óvodakezdés előtt elkezdjük visszaszoktatni a normál, ovibajárós napirendre. Minden nap ébresszük egy kicsivel korábban, közelítve ahhoz az időponthoz, amikor ősszel ténylegesen fel is kell majd kelnie. Tudatosítsuk ezt a gyerekben is, hogy ősszel visszaállunk arra a napirendre. Mindig mondjuk el neki, hogy még mennyit kell aludnia, amíg újra találkozhat az óvónénikkel és a pajtásaival.

- Hirdetés -

Mit tegyünk, ha nehéz az elválás?

Elképzelhető, hogy a gyermekünk (és mi is) annyira megszokta ezt az új otthoni létet, hogy nehéz lesz az elválás az első napokban. Lehet, hogy nekünk is összeszorul a torkunk az elválás gondolatára, és ezt a szorongást a gyerekek is megérzik rajtunk. Ne érezzünk bűntudatot amiatt, hogy óvodába visszük őt, hiszen az óvodában kortársai között egyrészt jól is érzi magát, másrészt fontos társas kapcsolatokat és készségeket szerez meg.

freepik.com

- Hirdetés -