Együtt leszünk család.

Kapcsolat lehet az érzelmi evés a szülőség között

Különösen szégyellnivalónak gondoljuk ezt a dolgot, és nem igazán merünk beszélni róla. Persze viccelődünk vele, hogy ’stresszevők vagyunk’, de nem vesszük komolyan. Pedig az étkezés sokaknál egy olyan tevékenységgé vált, ami már nem csak a test táplálását jelenti többé, hanem sokkal inkább élvezeti cikk lett. Eszünk ha szomorúak vagyunk, eszünk ha boldogok vagyunk, eszünk a stressz miatt, és eszünk unalmunkban.

Ha élvezünk valami kellemes dolgot (ételt, alkoholt, drogokat), az agyunk elraktározza azt. Amikor kellemetlen érzelmet tapasztalunk (unalom, magány, harag, stressz, fáradtság), agyunk érzelmeinkért felelős része (limbikus rendszer) fájdalomként értelmezi, ami potenciálisan veszélyezteti a túlélésünket. Az agyunk megpróbálja elterelni a figyelmünket a kellemetlen érzelmekről azáltal, hogy hozzáfér a kellemes emlékhez, és arra kényszerít, hogy vágyakozzunk rá. Amikor ezt a kellemes emléket felhasználjuk arra, hogy eltereljük a figyelmünket kellemetlen érzelmeinkről, új neurológiai útvonal alakul ki.

Valahányszor elvonjuk figyelmünket ezzel a kellemes emlékkel, az út megerősödik.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Végül az agy úgy gondolja, hogy a kellemes emlék az út a túléléséhez és a voilà! Függők vagyunk. Sokak számára ez az étel.

De mik azok az okok, ami miatt elkezdünk enni?

- Hirdetés -

Unalom

- Hirdetés -

Friss anyaként például gyakran elfordul, hogy úgy érezzük nincs mit tennünk. A csecsemők aranyosak, de nagyon unalmasak lehetnek. Szép, de egyoldalú a kapcsolat egy ideig, több hosszú héten keresztül. A napok nagyon hosszúnak tűnnek, amikor mindent megteszel egy „etetés – játék – alvás” ciklusban. Egy nap alatt sok az ilyen periódus, és nem ér véget este 9-kor, mint egy átlagos nap szokott. Az éjszakák extra hosszúak és magányosak lehetnek … ami eljuttatja az anyát a következő ponthoz.

A pandémia és bezártság alatt is hasonlót éltek át sokan. Dolgoztak otthonról, aztán „nem volt mit csinálni”, ezért enni kezdtek.

Magány

Az anyaság rendkívül magányos is lehet, holott sosincs egyedül egy anya. De míg mindenki más dolgozik, eljár helyekre, és éli az életét, ő beragadt a koszos pelenkák és bébiételek közé. Az evés pedig megvigasztal.

A karantén alatt is sokan valami ehhez hasonlót éltek át.

Harag

Ha mérgesek vagyunk, vagy szorongunk, akkor valamivel csillapítani kell ezt az állapotot. Ezért gyorsan bekapunk valamit, hogy lecsillapodjunk. Minden egyes alkalommal. Ez lehetőleg valami finom dolog, amit szeretünk, és az agyunk máris megkapta a jelzést, hogy minden rendben, meg van a kellemes élmény.

Feszültség

A stressz manapság állandó társunk. Senkinek nem kell bemutatni, hogy az elmúlt időszakban mennyi feszültséggel, bizonytalansággal kellett szembenéznünk. Szülőként egyébként is mindig van egy kis aggódás nem csak amiatt, hogy mindent jól csináljunk, hanem, hogy gyermekünk egészséges és boldog gyermek legyen. A digitális oktatás, iskola, óvodabezárások, elhalasztott munkák, a gyerek mellőli munkavégzés sem könnyítette meg a szülők helyzetét.

Az étel „szerencsére” mindig kéznél van és gyors segítség.

Fáradtság

Ez magától értetődik … nem csak a szülőség fárasztó, bár az kétségkívül nagyon megnehezíti, hogy az ember úgy igazán kipihenhesse magát, hanem a járvány időszak alatt is rendkívül rosszul aludtunk.

Ez csak néhány példa azokra a kellemetlen érzelmekre, amelyek túlfogyasztást váltanak ki az agyunkból.

Kutatások szerint a rossz alvás nagyobb éhségérzetet vált ki a szervezetben.

Tehát amikor csalódottnak, fáradtnak érezzük magunkat, és egy kis szünetre lenne szükségünk, valószínűleg elmegyünk a hűtőhöz vagy a kamrába, és keresünk valami nassolnivalót, amellyel csillapodhat a frusztrációnk.

Ám amikor van lehetőségünk egy kisén idő”, eltöltésére, amikor nem érezzük úgy, hogy egy mókuskerékben élünk, rájövünk, hogy a kikapcsolódás teljes lehet egy kis csokoládé nélkül is.

Jó lenne tudatosabbá válni; hogy el tudjuk különíteni a kiváltó érzelem és a reakció (érzelmi evés) közötti dolgokat.

Kell egy pillanat, hogy feltegyük magunknak a kérdést, vajon tényleg most ezt meg kell ennem? A legjobbat teszem a testem számára? Fél óra múlva ettől jól érzem magam?

Íme néhány ötlet, amelyet figyelembe vehetsz ilyenkor:

  • motivációs üzenetek a hűtőszekrényen (pl. ne edd meg ezt és ezt)

  • étkezés megtervezése (beleértve az egészséges harapnivalókat is),

  • ivóvíz és sétálgatás „én-időben”, ahelyett, hogy a kanapén feküdnénk (kevesebb a konyhához való közelség)

  • egyél gyümölcsöt nassolásként

  • egyél napi 5x kisebb adagokat, így kevésbé leszel éhes

Az is motiváló lehet, hogy minden egyes alkalommal, amikor jobban választasz, a vágy csökkenni fog, és jobban tudod majd kontrollálni az étkezéseket. 

freepik.com

Szólj hozzá