Együtt leszünk család.

A kutatások szerint a tejzsírban gazdag étrend csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Egy új kutatás szerint a több tejtermék fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát – derült ki abból a felmérésből, amely a tejtermékeket fogyasztó országokban élő embereket vizsgálta. Tehát alapvetően, ha szereted a sajtot és a joghurtot – olvass tovább.

Egy nemzetközi tudóscsoport 4150 60 éves felnőtt étrendjét tanulmányozta Svédországban, hogy megfigyelje a tejzsír kapcsolatát a szív- és érrendszeri betegségekkel. Meghatározták a tejtermékekben leggyakrabban előforduló zsírsavak szintjét. A kutatók 16 éven keresztül rendszeresen nyomon követték a vizsgálat résztvevőit annak érdekében, hogy megfigyelhessék, hány személy halt meg szívrohamban, agyvérzésben.

A jó hírek? A kutatók azt találták, hogy azoknál, akiknek magas volt a zsírsav a szervezetében, valójában a legkisebb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kutatók ezt követően összehasonlították a svéd résztvevők eredményeit 17 másik, az Egyesült Államokban, Dániában és az Egyesült Királyságban végzett vizsgálattal – összesen 43 ezer résztvevővel.

„Bár az eredményeket részben a tejzsírtól eltérő tényezők is befolyásolhatják, tanulmányunk önmagában nem utal a tejzsír károsodására” – mondta Matti Marklund, a Sydney -i George Institute for Global Health vezető kutatója és a tanulmány közös vezető szerzője – áll a közleményben.

- Hirdetés -

„A kutatás során azt találtuk, hogy a legmagasabb tejzsír szinttel rendelkezőknél volt a legalacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ezek az összefüggések rendkívül érdekesek, de további vizsgálatokra van szükségünk ahhoz, hogy jobban megértsük a tejzsírok és a tejtermékek egészségi hatásait” – mondta.

- Hirdetés -

Sok egészségügyi szervezet már régóta hirdeti az alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel teli étrend előnyeit. Míg e tanulmány eredményei nem jelzik, hogy minden egyén hogyan boldogulna a tejzsírokban gazdag étrenddel, mert a korreláció nem mindig jelenti az okozati összefüggést – a genetika, az életkor, a testmozgás és a táplálkozás különböző tényezők mindenki általános egészségi állapotában -, ez a tanulmány nagyon jó emlékeztető a teljes zsírtartalmú tejtermékek előnyeire.

A teljes zsírtartalmú tejtermékek lehetővé teszik a zsíralapú vitaminok (például a jó D-vitamin) felszívódását, és elősegítik a kalcium és ásványi anyagok felszívódását is. Az Amerikai Családorvosok Akadémiája azt javasolja, hogy az 1-2 éves gyermekek teljes tejtermékeket fogyasszanak a csökkentett zsírtartalom helyett, hogy elősegítsék a D-vitamin és a kalcium felszívódását az élelmiszerekből.

Ez azt jelenti, hogy mindannyian bűntudat nélkül fogyaszthatjuk kedvenc ínyenc sajtunkat?

Nos, kisgyermekkorban a bűntudatot és az erkölcsöt nem szabad összefüggésbe hozni a táplálkozással. Ettől eltekintve az Ír Technológiai Intézet Egészségügyi és Táplálkozástudományi Tanszékének oktatója szerint ez a tanulmány megerősíti, hogy itt az ideje, hogy átgondoljuk, mit tudunk az élelmiszerekről és a betegségekről.

A tejtermékeket tehát nem kell kerülni!

via

freepik.com

 

 

Szólj hozzá