A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.
Adri nehezen mond le a nyár spontán pillanatairól, de megtalálja a szépséget az iskolára való készülődésben is. „A fiaim egyre nagyobbak és egyre önállóbbak. Mégis jó érzés gondoskodni róluk anyaként, kikészíteni a ruhájukat este, saját készítésű uzsonnát csomagolni nekik. Maxi mindenevő, de a kisebbik, Noel válogatós, így tudom, hogy nem mindig elég a példamutatás, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek egészségesebben étkezzenek. Nálam az vált be, hogy a klasszikus gyermek kedvenceknél: a hamburgernél, kakaóscsigánál, pizzánál, a formát megtartom, de az alapanyagokat egészségesebbre cserélem. Például így a nagy mumus, a spenót, leveles tésztába csavarva, már isteni lehet. Ez a fajta kreativitás nálam bevált, általában üresen jön haza az uzsidoboz” – mondta Marton Adrienn. Hozzátette: kedvenc receptjeink bolti változatát szó nélkül elfogyasztják a gyerekek, mégis egészségesebben elkészíthetők otthon.
A bento box igazán praktikus, belefér a szendvics, a keksz és a gyümölcs. Örök favorit a müzliszelet, amit előre el lehet készíteni, s tele van magokkal és energiával, amire nagy szüksége van a fiatal szervezetnek. A szülők gyermekkorát idéző kakaós csiga, bár kalóriadúsabb, viszont annál hálásabbak érte az iskolások, és persze a többi családtag is.
Marton Adrienn receptjei:
FEHÉR CSOKIS-ÁFONYÁS MÜZLISZELET
HOZZÁVALÓK (2 főre)
MÜZLI SZELETHEZ
80 g Szőlőmag olaj 160 g Zabpehely
50 g Mandula apróra vágott 80 g Pörkölt mogyoró
50 g Pisztácia apróra vágva
40 g Mazsola
10 db Aszalt sárgabarack 2 marék Aszalt áfonya 280 g Méz
20 g Kókuszreszelék 20 g Puffasztott köles 1 ek Mandulaliszt
1 csipet Só
1 tábla Fehér csokoládé
EGYÉNI HOZZÁVALÓK
Ízlés szerint egy kis vanília őrlemény
ELKÉSZÍTÉS
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
- Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.
- Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket, a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
- Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy utóbbi bevonatot képezzen rajta. Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’tésztát’’.
- Addig süssük, míg szép aranybarna színe nem lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig.
- Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből és fordítsuk fejjel lefelé, hogy a sütőpapírt mihamarabb letudjuk húzni róla.
A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit. Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. Légmentes tároló edényben 5 napig is eláll.
HÁZI DUPLA CSOKIS KAKAÓS CSIGA
HOZZÁVALÓK (10 darabhoz)
KAKAÓS CSIGA TÉSZTA
50 dkg Liszt
10 dkg Margarin
2 dl Tej
1 db Tojás
25 g Élesztő
2ek Kakaópor
2 ek Olaj
1 cs Vaníliás cukor
2 ek Cukor
1 csipet Só
ELKÉSZÍTÉS
- Langyosítsuk fel a tejet és morzsoljuk el benne a friss élesztőt, adjunk hozzá egy kis cukrot, majd hagyjuk felfutni.
- A lisztet szitáljuk át egy tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, majd jól dolgozzuk el. Készítsünk a tésztánk közepébe egy lyukat és tegyük bele a tojást és a felfuttatott élesztőt.
- Alaposan dagasszuk meg, gömböt formázva belőle és tegyük egy kilisztezett tálba, letakarva, meleg helyen 1 órán keresztül duplájára kelesszük.
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A megkelt tésztánkat enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtsuk ki, kenjük meg étolajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a cukrozott kakaóval.
- A téglalap kisebbik oldaláról kezdve tekerjük fel szorosan a tésztát. Egy vékony cérna vagy damil segítségével a tekercs alá nyúlunk és keresztezve elvágjuk a tésztánkat. Ezzel a technikával nem fognak a fekete – fehér rétegek elmosódni és megmaradnak a csigaformák.
- A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc. 180 fokon 20 perc alatt légkeveréses programon megsütjük őket.
TÁLALÁS
Porcukorral megszórva tálaljuk.
3 IZGALMAS BENTOBOX A SULIKEZDÉSRE
HOZZÁVALÓK (3 bentobox)
MÜZLISZELET
80 g Szőlőmag olaj
160 g Zabpehely
50 g Apróra vágott mandula
80 g Pörkölt földimogyoró
50 g Apróra vágott pisztácia
40 g Mazsola
10 db Aszalt áfonya
280 g Méz
20 g Kókuszreszelék
20 g Puffasztott köles
1 ek Mandulaliszt
1 késhegynyi Vanília őrlemény
1 tábla Olvasztott fehércsoki
UBORKA ROLL
1 db Kígyóuborka
1 db Érett avokádó
1 gerezd Fokhagyma
1 ek Majonéz
8 szelet Pulykamell sonka
8 szelet Edami sajt
VASÁRNAPI RÁNTOTTHÚSOS SZENDVICS
2 db Rántotthús
4 szelet Teljes kiőrlésű rozskenyér
150 g Zsírszegény túró
2 ek Natúr joghurt
1 negyed Kígyóuborka felkockázva
1 tk Friss kapor
1 marék Gyalult lilakáposzta
4 levél fejes saláta
EGYÉNI HOZZÁVALÓK
Ízlés szerint só, bors Friss petrezselyem Friss gyümölcsök Lime
ELKÉSZÍTÉS
MÜZLI SZELET (4 főre)
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
- Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.
- Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket és tegyük hozzá a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
- Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy az utóbbi bevonatot képezzen rajta.
- Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’masszánk’’.
- Addig süssük, míg szép aranybarna színe lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük.
- Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből, úgy, hogy fejjel lefelé fordítjuk és a sütőpapírt mihamarabb húzzuk le róla.
- A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit.
- Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. 5 napig légmentesen zárt tároló edényben eláll.
UBORKA ROLL, EZT MINDENKI IMÁDNI FOGJA (4 főre)
- Az avokádót kettévágjuk kiszedjük a magját és egy kanál segítségével kiszedjük a húsát. Egy villával összetörjük és belekanalazzuk a majonézt, rácsepegtetünk pár csepp lime-ot, és egy fokhagymanyomó segítségével beletörjük a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk végül friss petrezselyemmel még üdébbé tesszük és összedolgozzuk.
- A kígyó ubikat mandolin vágóval hosszú, vékony szeletekre vágjuk (ha, nincs mandolin vágótok, teljesen szuperül működik krumplihámozóval is, a lényeg, hogy minél vékonyabb szeleteket kapjunk)
- Egy egyenletes felületre kiterítjük az uborkákat, úgy, hogy félig egymásra lógjanak. Az uborkára mehet a pulykamell sonka, amire rákenjük az avokádókrémünket, végül a sajttal is beterítjük.
- Most jön a feladat „legnehezebb” része, az uborkát óvatosan felgöngyöljük, lehetőleg
minél szorosabbra és 1- 1,5 centis cikkekre szeleteljük. Egy fokpiszkálóval átszúrva már mehetnek is a dobozba.
NEM A MEGSZOKOTT VASÁRNAPI RÁNTOTTHÚSOS SZENDVICS (2 főre)
- A túrót a joghurttal, a kaporral és az apró kockára vágott uborkával elkeverjük, adunk hozzá egy csipet sót és borsot.
- Az egyik szelet kenyeret kiterítjük és jöhet a rétegezés. Alulra mehet a saláta, lilakáposzta, aztán a házi kapros-uborkás túrókrém, majd mindenki kedvence a RÁNTOTT HÚS és végül még egy levél saláta és ezzel el is készült a kis csoda szendvicsünk.
SPENÓTOS-FETÁS TÖNKÖLY CSIGA
HOZZÁVALÓK
1 csomag tönköly leveles tészta
2 csomag friss baby spenót
1 gerezd fokhagyma
18 dkg feta sajt
15 dkg reszelt sajt
2 ek. tejföl
2 evőkanál vaj
1 db tojás
só, bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS
- A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk az előzőleg kicsit összevágott spenótot,
hozzáadjuk a zúzott fokhagymát majd borsot őrlünk rá. (Én sót már nem tettem bele, mert a
feta amúgy is sós.)
- Közben a fetát összemorzsoljuk, rákanalazzuk a tejfölt és a spenóttal összekeverjük.
- Egy egyenletes felületre kiterítjük a tésztát és beterítjük vele a spenótos-fetás tölteléket úgy,
hogy a széleinél 1 centit ráhagyunk, megszórjuk a reszelt sajttal, ha valaki nagyon sajtosan
szereti, akkor a tetejére is mehet majd belőle.
- Hosszanti részen feltekerjük, 1-1,5 cm szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk
megkenjük a tojással őket és 190 fokos sütőben légkeverésen 15-17 perc alatt aranybarnára
sütjük.
GASZTROTIPP: Ha a kezünk melegétől nagyon megpuhul a tészta, szeletelés előtt 10-15 percre tegyük fagyasztóba, így könnyebben fel tudjuk majd szeletelni.
ZÖLDSÉGES SALÁTA WRAP
HOZZÁVALÓK (4 főre)
WRAP
7 szelet Bacon
7 szelet Sajt
7 szelet Pulykamell sonka
35 dkg Lila káposzta
2 db Sárgarépa
1 db Kicsi cukkini
1 db Piros kaliforniai paprika
1 db Sárga kaliforniai paprika
7 db Jégsaláta
TÁLALÁS
1 üveg Ezersziget öntet
EGYÉNI HOZZÁVALÓK
14 db fogpiszkáló
ELKÉSZÍTÉS
- A lila káposztát, a sárgarépákat, a cukkinit, és a paprikákat vékony hosszú csíkokra felvágjuk.
- A salátát kiterítjük, majd ráfektetjük a sajtot, a sonkát és a bacont.
- Minden zöldségből egy keveset keresztbe ráfektetünk a bacon tetejére, majd szorosan feltekerjük a salátát, és megtűzzük fogpiszkálóval.
- A salátatekercseket félbevágjuk, és peremes tálban fölsorakoztatjuk.
TÁLALÁS
Ezersziget öntettel kínáljuk.
Receptek és képek forrása: Adri’s Kitchen