Együtt leszünk család.

Van élet a lángoson és hekken túl is – figyeljünk a kiegyensúlyozott étrendre a nyaralás alatt is

Bár általában a nyaralás kezdetén a sajtos-tejfölös lángos, a rántott hekk és a retroburger a legnépszerűbb fogás, egy-két nap elteltével sokaknak jobban esne egy-egy könnyedebb, húsmentes opció. Az aktív nyári programok mellett azonban szinte lehetetlen egyszerre könnyen fogyasztható, ízletes és egészséges ételt találni, így gyakrabban kerülnek gyorsételek, rántott fogások és nehezebb húsok a menübe.

Pár apró lépéssel előre felkészülhetünk ezekre a helyzetekre: a Rama tippjeinek segítségével a legmelegebb nyári napokon is könnyen tarthatjuk a kiegyensúlyozott étrendet.

Elő a grillel!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A nyár örök klasszikusának számítanak a grill ételek, azonban nem kell feltétlenül a húsfélékre gondolnunk. Remek választás lehet helyettük a halloumi és a kecskesajt, de akár előre fűszerezett tofut is rakhatunk rácsra. Zöldségek terén pedig csak a képzeletünk szabhat határt, így a nyári szezonalitást kihasználva bátran kísérletezzünk a hagyományosabb cukkini mellett répával, gombával vagy patisszonnal.

A grillezett ételek másik nagy előnye, hogy a sütögetés másnapján is kiváló, könnyed ebédopciók. A kellemesen füstös ízű maradék grillezett padlizsánból például készíthetünk joghurtos salátát friss petrezselyemmel, mentával vagy fokhagymával ízesítve. A sült zöldségekből – így a cukkiniből, padlizsánból is – a Rama 100%-ban természetes összetevőkből készült margarin hozzáadásával ízletes szendvicskrémet keverhetünk, amelyet akár utazásokra, kirándulásra is magunkkal vihetünk.

- Hirdetés -

Az unalmas saláták?

- Hirdetés -

A nyári hőségben célszerű könnyebb ételeket választani, így kézenfekvő megoldásnak tűnnek a saláták is. Azonban nem kell az unalmas verziókra gondolnunk: változatos és izgalmas főételeket készíthetünk, ha a leveles zöldeket (például endívia, rukkola, madársaláta) különböző gyümölcsös öntetekkel, balzsamecettel vagy citromlével ízesítjük. Szórhatunk a salátákra pirított fenyő- vagy tökmagot, de gránátalmával is díszíthetjük az ételt, egy kis keleties hangulatot csempészve az étkezésbe. A zöldségek mellett érdemes minél több idénygyümölcsöt is beiktatni az étrendbe, például bogyós terméseket vagy görögdinnyét – ez utóbbi viszont gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így 1-2 ujjnyi vastagságú szeletnél nem tanácsos egyszerre többet fogyasztani belőle.

Figyeljünk az étkezési ritmusra

A sok programnak és a nyári világosságnak köszönhetően általában tovább vagyunk aktívak is, ezzel együtt fontos, hogy odafigyeljünk az étkezési ritmusunkra. Csak akkor együnk később a megszokottnál, ha minden tevékenységünk eltolódott órákkal, ezzel együtt a lefekvés ideje is. Ha például tudjuk, hogy strandra vagy kirándulni megyünk, készüljünk fel előre uzsonnával – például vegán tortillával, margarinos szendvicskrémekkel vagy könnyed péksüteményekkel – így nem fogjuk rávetni magunkat a hűtőre az esti órákban hazaérve. Az időzítés mellett arra is figyeljünk oda, hogy a nyári melegben hajlamosak vagyunk több kalóriát bevinni, például üdítőkkel, jégkrémekkel. Persze ettől még nem kell elfelejteni a fagylaltokat, csak próbáljuk meg optimalizálni a mennyiséget, és öntetek, cukorszórás, tejszínhab helyett inkább magába vagy ízletes magokkal fogyasszuk.

Rama

Szólj hozzá