Együtt leszünk család.

4 étkezési irányelv a boldogabb családi étkezésekhez

Ha már elkötelezted magad a heti öt nap edzés és a diétás kóla abbahagyása mellett, akkor úgy érezheted, hogy nincs szükséged több elhatározásra az életedben.

De ha elhatározod, hogy változtatsz a gyerekek táplálkozásán, tartós, pozitív hatással lehet étkezési szokásaitokra – ami valószínűleg csökkenti a feszültséget (és a stressz szintjét is) az ebédlőasztalnál.

Nézzünk négy étkezési irányelvet, amely segít abban, hogy gyermekeid boldogabbá és egészségesebbé váljanak:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Hagyd el a „még két harapás” rutint

Tudod, miről beszélek („Még két falat csirkét és egy falat sárgarépát kell bekapnod”). Én is szoktam csinálni. De amikor a fiam egy nap felém fordult, és megkérdezte: „Hány falatot kell bekapnom, amíg elkészülök?” rájöttem, hogy ez nem tesz jót, vagy nem tanít semmit – kivéve, hogy nem bízhat benne, hogy rájön, mennyi ételre van szüksége.

- Hirdetés -

Hagyd gyermekednek eldönteni, mennyit szeretne enni. Ha nagyon keveset esznek étkezés közben, próbáld meg megmenteni a maradékot, hogy később harapnivalóként újra felhasználhasd. A „szórakoztató” snack-ételek (például perecek és sütemények) helyett „étkezési típusú” ételek felszolgálása snack idején (például sajt, zöldség, gyümölcs és dió) a azon gyerekek számára, akik kihagyták az ebédet,  hasznosak lesznek a későbbiekben a szórakoztató snack-ek helyett.

- Hirdetés -

Kapcsolódó cikk: 10 egészséges nassolnivaló gyerekeknek

2. Kínáljuk a zöldségeket a nap elején

Sok gyerek elfárad érzelmileg és fizikailag is, mire a vacsorához érnek. Lehet, hogy nem esznek sokat – vagy megeszik az egyszerű és kedvelt ételeket (például tésztát vagy kenyeret), de nem az ismeretlen vagy nagyobb kihívást jelentő dolgokat (például az új kelbimbós receptet, amelyet annyira izgatottan vársz, hogy kipróbálhasd). Ha a nap többi időszakában, például ebédnél és a délelőtt tízórai idején tálalod a zöldségeket, a gyerekeken nincs akkora nyomása, hogy vacsorára elfogyasszák őket.

Néhány évvel ezelőtt elkezdtem azt a politikát, hogy a zöldségeket csak a vacsora előtti órában engedjük snacknek. Szóval most a fiam rágcsálja a sárgarépát és a paprikát, amíg a vacsora elkészülésére vár – és ha a vacsorán nem eszik sokat vagy a brokkolit nem kéri, tudom, hogy már kapott egy-két adag zöldséget.

Kapcsolódó cikk: Így vegyük rá a gyerekünket a gyümölcsfogyasztásra

3. Ne használd a desszertet jutalmazásként

A desszert nem lehet jutalom, a visszatartás pedig nem lehet büntetés. Ne használd a desszertet alkudozási eszközként, és ne kényszerítsd gyermeked arra, hogy egy bizonyos falatot megegyen a vacsorájából, hogy megkapja majd a desszertet. Sőt, fontold meg a vacsorával való felszolgálását, hogy elveszítse a desszert a varázsát.

4. Csak egy ételt készíts

Nincs szükség több étel elkészítésére, mint egy éttermi szakácsnak. Nincs egy tányér csirkehús vagy speciális rántott falatkák, ha gyermeked nem szereti a főételt. Ha mindenkinek csak egy ételt készítesz, akkor több motivációja van a gyerekeidnek, hogy kipróbálják, amit mindenki más fogyaszt, és alkalmazkodóbbak legyenek. Végül is van egy fontos lecke az életben: nem minden étel lesz a kedvence.

Ne feledd, hogy a vacsorát továbbra is személyre szabhatod az igényeknek megfelelően, például külön -külön tálalhatod, nem pedig összekeverve. És győződj meg arról, hogy van valami az asztalon, amit mindenki szeret, még akkor is, ha egyszerűen csak egy tál gyümölcs vagy tányér sárgarépa és mártogatós.

via

freepik.com

Szólj hozzá