Nemrégiben írtunk egy édesanyáról, Hujbert Viktóriáról, aki az egészséges táplálkozást keresve talált rá a teljes értékű növényi étrendre, és kezdte el teljesen átreformálni a családja táplálkozását. Viki létrehozta a Gyümölcs és zöldség a törpék földjén elnevezésű csoportját, valamint megalkotta a GagaBu márkát, amivel több másik családot is segít az egészséges táplálkozáshoz vezető úton.
Ahogy legutóbb a cikkünk végén ígértük, Viki most bemutat három olyan egészséges receptet, amelyet a gyerekek is szívesen megesznek.
Kitalálós leves
Kísérletek által alátámasztott tény, hogy a különleges név is ösztönző, úgyhogy ez egyben trükk is, mert kíváncsivá teszi a gyerekeket (is). Legalábbis több az esély rá, mintha azt mondanánk vörös lencse leves lesz az ebéd.
Nem hallottam még olyan gyerekről, aki ne szeretné a paradicsom levest. Ezt most kicsit felturbózzuk, hadd lássák, hogy lehet finom édes a karfiol, a lencse és a többiek is!
(Ez kb 1.5 kg zöldség, lett belőle 5 liter leves, tehát hatalmas adag.)
Én az alábbi hozzávalókból készítettem:
5 db sárgarépa
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db zeller
1 db karalábé
2 db petrezselyem/fehér répa
1 csokor petrezselyem
1 db lecsó paprika
2 db nagyobb burgonya
0,5 db karfiol
1/3 db édesburgonya
kb. 10 db kelbimbó
2 marék vörös lencse
Sűrített paradicsom
Só
(Édesítés ki mit használ, de elég lehet az édesburgonya is, főleg, ha turmixolunk egy kicsit főzés/párolás után, mert ezt el tudjuk keverni a levesben, olyan, mint egy habarás!)
Fűszerezés: ízlés szerint lehet só, bors, oregano, bazsalikom
Elkészítés: A vörös lencsét beáztatjuk, amíg mindent megpucolunk, felkockázunk. A vöröshagymát, a paprikát nagyon pici vízzel, sóval megdinszteljük. Ha ez kész, mehetnek bele a zöldségek és a vörös lencse, majd felöntjük vízzel, amennyi épp ellepi (ha szeretnénk, hogy a vörös lencse ne főjön szét, akkor csak az utolsó kb. 20 percre tesszük bele, amikor már félig megpuhultak a keményebb zöldségek). Amikor már majdnem megpuhult minden, öntünk még vizet hozzá. Ezután beletesszük a sűrített paradicsomot, sót. Végül egy kicsit kiveszünk belőle és/vagy édesburgonyát főzve/sütve/párolva összeturmixolunk egy kis vízzel, és hozzákeverjük a leveshez, vagy másként ízesítjük, ahogyan nekünk megfelel, a paradicsom miatt nehogy túl savanyú legyen. Ha laktatóbb levest szeretnék, teszek hozzá egy konzerv vörös vesebabot (természetesen jól átmosva, a végén), vagy kis, sós, ropogós rudakat sütök, amikben hüvelyesek is vannak. Így már laktató is, és ekkor nem is szoktunk mást enni már leves után.
Ha a gyerek segít az előkészítésben, felkockázásban, már akkor is gyakorolhatjuk a zöldségneveket, próbáljuk meg egyforma méretűre is vágni. Evés közben pedig az a feladat, hogy ki kell találni, melyik kocka milyen zöldség. Ha ránézésre nem megy, na hát akkor mindenképpen meg kell kóstolni! Akár Mancs is segíthet nekünk a nyomozásban, ahogy a képen látható. A győztesnek jó lehet nyereményt is felkínálni, persze nem ételt/édességet, hanem például ő választhat egy délutáni programot, vagy az este felolvasott mesét.
Szuper(gyors) fasírt
100 g édesburgonya
60 g vörös lencse
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
20 g szezámmag egészben és 20 g őrölve
20 g tökmag őrölve
20 g mandula őrölve
20 g kesudió őrölve
20 g chiamag őrölve
Só
Megpároljuk a kockákra vágott édesburgonyát, hagymákat, és a lencsét kevés vízzel, ízlés szerinti sóval. Leszűrjük a vizet róla, ez később jó zöldség alaplé lehet rakott ételekhez például. Majd villával összenyomkodjuk, hozzátesszük a száraz hozzávalókat úgy, hogy szépen formázható masszát kapjunk (tehát ha túl sok víz volt a zöldséges lében, akkor tegyünk hozzá még a száraz hozzávalók közül valamelyikből). Kb 15 percet állni hagyjuk. 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel, légkeveréssel sütjük, 35 percet. Kínáljunk mellé rizibizit, tehát rizst kiválogathatatlanul sok borsóval.
Almaszirom
Sokkal finomabb a boltinál, olcsó, és egyszerű, pár napot várni is kell rá, viszont szem előtt kell lennie, tökéletes kombináció! Ha felnőttek eszik, maradhat a héja, de gyerekeknél gondoljuk ezt át, kemény lesz a héja, pucoljuk meg a biztonság kedvéért! Vékony szeletekre vágjuk, majd felakasztjuk egy fonalra egymástól 5-10 centire, és kb 3 nap múlva kész is. Belemártogathatjuk gyümölcspürébe/lekvárba vagy valamilyen csokiszószba (csupanövény csokiszósz gyümölcsből a blogon!), hiszen ezekből is lehet vásárolni/készíteni mindenféle adaléktól mentes változatokat, amiben csak természetes hozzávalók vannak.
Képek és receptek: Hujbert Viki / GagaBu