Együtt leszünk család.

Hogyan tanítsuk meg gyermekünknek az elme-test kapcsolatának fontosságát

Az elme-test kapcsolat fontos fogalom a gyerekek számára. A gyermekeket rendszeresen tanítják a testi egészségről és az érzésekről. De ami gyakran megmagyarázhatatlan vagy felderítetlen maradhat a gyerekeknek, az az erőteljes kapcsolat testünk és agyunk között.

Annak ismerete, hogy mi az az elme-test kapcsolat, segíthet a gyermekeknek (már egészen a kisgyermekektől kezdve a tizenévesekig) a testi és érzelmi jólét jobb megértésében és elérésében.

Szülőként nem árt elsajátítani, hogyan tanítsuk meg gyermekeinket az érzelmi gondolkodást az érzéseket, valamint az érzelmi kapcsolatokat. Valamint, hogy hogyan érzik magukat testükben.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mi az az elme-test kapcsolat?

Az elme-test kapcsolat leírja azt az elképzelést, hogy gondolkodásmódunk és érzéseink elválaszthatatlanul kapcsolódnak a testünk érzéseihez és működéséhez. Ez fordítva is igaz – a fizikai egészségi állapot mélyen befolyásolja gondolatainkat és érzelmeinket.

- Hirdetés -

Ez a kapcsolat abban játszik szerepet, hogy a szorongás megtapasztalása befolyásolhatja a test érzéseit. Ezzel ellentétben, a test fizikai érzete befolyásolhatja a pszichológiai stressz szintjét.

- Hirdetés -

Például, ha kicsúszunk egy határidőből, bosszúsak leszünk vagy valami miatt idegesek, akkor fej- vagy gyomorfájást tapasztalunk, az izmok megfeszülhetnek, fáradtnak vagy elcsigázottnak de általában valamilyen módon mindenképpen rosszul érezhetjük magunkat.

Alternatív megoldásként, ha betegségben vagy sérülésben szenvedünk, akkor túlzott stresszt vagy aggodalmat érezhetünk, sőt akár depressziót vagy szorongást is. Az öngondoskodás és más stressz-megküzdési stratégiák felhasználhatók a potenciálisan káros ciklusok enyhítésében.

Másrészt, ha boldogok vagy izgatottak vagyunk, a testünket energikusnak, koordináltabbnak vagy könnyebbnek érezhetjük. Amikor testünk jól érzi magát, akkor valószínűleg kevesebb stresszt és nagyobb elégedettséget érzünk.

Ebben a helyzetben a jó hangulatot vagy a jó testi egészséget felhasználhatjuk a másik erősítéséhez, pozitív önmegerősítő körben.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a pozitívabb kilátásokkal rendelkező emberek általában jobb egészségnek örvendenek, hatékonyabban tolerálják a fájdalmat és gyorsabban felépülnek a sérülések vagy betegségek után.

Hogyan működik az elme-test kapcsolat?

Az agy idegpályák összetett hálóján keresztül kapcsolódik a testhez, amelyek oda-vissza jeleket küldenek. A mechanizmus mögött álló tudományos folyamat magában foglalja az agy által előállított vegyi anyagokat, amelyek hatással vannak a testi egészségre.

Ilyenek például a gamma-globin, amely fokozza az immunrendszert, és az endorfinok, amelyek természetes fájdalomcsillapítóként hatnak, tompítják a kényelmetlenséget, és fokozzák az örömöt és a pihenést.

A félelem, a stressz és az aggodalom szintén kiválthatja a test harcát, menekülését vagy megfagyaszthatja az ösztönöket, még akkor is, ha nincs valós fizikai veszély. Ez a veleszületett reakció a fizikai fenyegetésekre gyors változásokat okoz a testben, például gyors szívverést, gyors légzést és hormonok (például adrenalin) áradatát, hogy felkészítse a testet a veszély fenyegetésére.

A rendkívüli stressz vagy negatív gondolkodásmód melletti élet, amely a testet fokozottabb veszélyhelyzetbe hozza, rosszabb fizikai egészséghez kapcsolódik.

Alternatív megoldásként a tanulmányok azt mutatják, hogy a pozitív, reményteli kilátások elősegítik a jobb fizikai egészség érzetet, beleértve a következőket is:

  • Jobb szívegészség, beleértve a szívbetegségek alacsonyabb kockázatát is
  • Jobb alvás
  • Gyorsabb gyógyulás és jobb gyógyulás a betegség után
  • Egészségesebb vércukorszint
  • Egészségesebb testtömeg
  • Hosszabb élet
  • Alacsonyabb vérnyomás

Kihívás pontosan tudni, hogy a pozitív vagy negatív gondolkodásmód mekkora hatással lesz a testi egészségre, de határozottan erős összefüggést találtak. A kutatók azt is megjegyzik, hogy a jó vagy gyenge fizikai egészség szintén növelheti vagy ronthatja az ember pozitív kilátásait.

Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi problémákkal párosuló negatív perspektíva mindkét helyzetet ronthatja. Hasonlóképpen, a jó egészséggel rendelkezők élvezhetik a lendületesebb hozzáállást és rugalmasságot, különösen, ha már pozitívabban gondolkodnak.

Hogyan magyarázzuk mindezt el a gyerekeknek?

A leghatékonyabb módon úgy magyarázhatjuk el a gyerekeknek, hogy az elme-test kapcsolat hogyan működik, ha olyan példákat használunk, amelyekhez kapcsolódhatnak.

Például, ha fociznak, megmagyarázhatjuk, hogy a rúgástól való félelem miatt a testük megdermedhet a láb lendítése helyett – vagy az izgalom miatt túl gyorsan lendíthetnek és lemaradhatnak a labdáról. Egy táncos megértheti, hogy a szóló tánctól való szorongás vagy öntudata miatt rohanhat átugrásaikon, vagy túlforgathatja forgatásukat.

Ezenkívül magyarázzuk el, hogy sok gyerek gyomorfájást tapasztal, ha stresszes vagy szorongó helyzetekbe kerül. Azok a kisgyerekek, akik aggódnak az ágy alatti szörnyek vagy a házba érkező “rosszfiúk” miatt, észrevehetik, hogy a szívük száguld és a testük megfeszült.

Sok gyerek tapasztalhatta azt is, hogy a fizikai mozgáskezelési technikák, például egy séta, nyújtás, jóga vagy mély légzés gyakran segítenek szabályozni az érzelmeket. Ráadásul, amikor az érzéseikről vagy aggodalmaikról beszélnek, észrevehetik, hogy mivel az érzelmeik jobban érzik magukat, a testük is.

Továbbá, amikor félünk, izgatottak vagy idegesek vagyunk, gyakran nem érezzük magunkat éhesnek – vagy épp ellenkezőleg: túlzottan sokat eszünk. Ezek mind példák az elme-test működés közbeni kapcsolatára.

A gyakorlatban

Mondjuk el a gyerekeknek, hogy az elme gondozása ugyanolyan fontos, mint a test gondozása, mivel mindkét harmóniában működő rendszer létfontosságú általános jólétük szempontjából. Amint a gyerekek megértik az elme-test kapcsolat általános elvét, elkezdhetik a maguk javára használni.

Az olyan készségek kezelése, mint az éberség, a meditáció, a jóga, a segítségkérés, a jó alvás és étkezés, a légzőgyakorlatok vagy egyszerűen a barátaival való együttlét, segíthetnek a gyerekeknek a stressz szintjének kezelésében. Így pozitív hatással lesz testi egészségükre is.

Azok a gyerekek, akik ismerik az érzelmek testre gyakorolt hatását (és fordítva), nagyobb valószínűséggel kérnek segítséget, ha mentális egészségi problémákkal küzdenek. Annak tudata, hogy a fizikai szorongás érzelmi szabályozással csökkenthető, és hogy a fizikai aktivitással enyhítheti a nagy érzéseket, erőteljes megküzdési képességeket kínál a gyerekeknek.

Azok a gyermekek, akik tisztában vannak az elme-test kapcsolatával, tudják, hogy a mentális szívósság és ellenálló képesség ugyanolyan fontos, mint a fizikai erő.

Összegezve

Annak ismerete, hogy az elme-test kapcsolat hogyan és miért működik, elősegítheti a gyerekek boldogulását. A hatékony megküzdési készségek és az érzelmi szabályozás egészségükre gyakorolt hatásának értékelése arra ösztönözheti őket, hogy öngondoskodjanak és figyeljenek érzéseikre.

Hasonlóképpen jobban megérthetik testi egészségi állapotuk és érzelmeik kölcsönhatását, lehetővé téve számukra, hogy ügyesebbek legyenek elméjük és testük egészségének megőrzésében.

via

freepik.com