Együtt leszünk család.

Őszi programkavalkád kicsiknek és nagyoknak

Itt az ősz, amikor amellett, hogy szilvás pitét sütünk és egy pohár forró csokival a kezünkben a takaróba burkolózva sorozatokat bújunk, számtalan nagyszerű program vár ránk. Válasszatok kedvetekre!

Természetimádóknak:

Túrák, kisvasutazás

Októbertől gyönyörű, káprázatos színeket ölt az erdő, érdemes túrázni indulni! Budapestről könnyen megközelíthető, ám kevésbé ismert célpontok: az újpesti Farkaserdő, az Újbudán lévő Kamaraerdő vagy a II. kerületben található Ferenc-hegy. Mindig csodálatos a fahidas, kis patakos, zegzugos Dera-szurdokot felfedezni a Pilisben vagy egy klassz egy túrát tenni a Szentendre és Pomáz között található Kőhegyen. Gyakorlottabb túrázóknak irány a Prédikálószék vagy járjátok be két keréken a Dunakanyart. Családosok kirándulóhelye lehet a Börzsöny vagy a Mátra, mindkét helyen kisvonatozással is lehet kombinálni a túrát. A Parádfürdő közelében található mesebeli Ilona-völgyi vízeséshez vezető út szuper gesztenyelelő helyszín!

A hazai erdőkben most kirándulók, ha szerencsések, annak az élménynek a részesei lehetnek, amikor az erdő háborítatlan csendjét a szerelmes szarvasok bőgése veri fel.

Szarvasbőgés hallgatást és kisvasutazást szerveznek Somogy megye legizgalmasabb erdőrengetegében, Kaszópusztán is.

Arborétum látogatások

A történelmi Magyarország mértani közepén, Szarvason található az ország legnagyobb arborétuma. Láthatunk kiállítást interaktív, botanikai érdekességekből, a Titkok kertje elnevezésű házikóban izgalmas logikai és ügyességi feladatokat lehet megoldani, ezenkívül szabadtéri játékokat is ki lehet próbálni. Október végéig a kikötőből indul az 1 órás sétahajó, amivel a Trianon emlékműtől hajózhattok Szarvas Vízi színpadig. Az arborétumban található egy üvegház is különleges ásványokkal és egyedi formájú kaktuszokkal. Hazánk egyetlen interaktív makettparkja, a Mini Magyarország szenzációs élmény minden korosztály számára. A közel száz híres magyar épület kicsinyített mása között barangolni felér egy mini-országjárással. A mini Balatonon és Dunán vitorlások, gőzhajók, ringatóznak, a kisvonatok pedig mini alagutakon, hidakon, viaduktokon robognak hazánk leghosszabb szabadtéri vasútmakett pályáján.

A Kaposvár melletti Desedai arborétum és parkerdő nagyszerű kirándulóhely, ahol senki sem fog unatkozni! Itt található az ország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda-tó, madármegfigyelővel, ritka madarakkal, valamint számos őshonos és egzotikus növényfaj és 4 interaktív tanösvény. Két játszótér is várja a gyerekeket csúszdával, mászókával, mérleghintával és egyensúlyozó, mászó, függeszkedő játékokkal. A parkerdő területén pedig öt helyen négy érzékszerveteket is próbára tehetitek játékos formában, például a fából készült xilofonnál, ”fatelefonnál”, a mezítlábas ösvényen illetve a faodúkban elhelyezett állatszobroknál, melyeket kizárólag tapintással kell beazonosítani.

További különleges helyszínek, amiket érdemes meglátogatni: Sétáljatok a hangulatos Vácrátóti botanikus kertben vagy a gyönyörű Zirci arborétumban, szórakozzatok a játékokkal és élvezzétek a kilátást a Balatonra a Folly arborétumban!

Fedezzétek fel a tanösvényeket!

A kisgyerekeseknek a következőket ajánljuk:

Budapest közelében:

Gyadai tanösvény Katalinpusztán, Királyréti tanösvény, a Tatai Fényes Tanösvény, a Budakeszi Vadaspark.

Utóbbi célja, hogy bemutassa a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült élővilágot. A Budakeszi Kalandpark pályáit is megtöltötték játékos tartalommal, így a vendégek az aktív élmény mellett hasznos tudással is gazdagodnak a hazánkban élő madarakról és fafajtákról.

Kicsit több utazással:

Tisza-tavi tanösvény Poroszlón ( csak októberig látogatható és hajóval közelíthető meg – a belépő tartalmazza a hajókázást is) Az Ökocentrumot se hagyjátok ki!

Páratlan kilátással a balatoni tanúhegyekre: Haláp-tanösvény és az Ébredő Vulkán Szoborpark

Megismerni a Kis-Balaton és környezetének élővilágát: Égerösvény tanösvény Zalakaroson és Csiga-túra, ami a kilátó mellől indul.

Kalandkedvelőknek:

A Katica Tanya Patcán, a Zselic szívében egy egyedülálló élményközpont, ahol felejthetetlen kalandokban lehet részünk. Az állatsimogató mellett kül-, és beltéri játékok, csúszdaparkok, elektromos versenygokartpálya, kalandbarlang mászófalakkal és szabadtéri óriás, 190 méter hosszú lecsúszó pálya várja a kicsiket és a nagyokat.

Az év bármely évszakában, időjárástól függetlenül, bármely korosztály megtalálja a neki tetsző játékot és mindig talál új kalandot!

Oxygen Adrenalinpark és Mátra libegő

A Mátrában nem csak Kékes és Galyatető lehet nagyszerű kirándulóhely. Válasszátok a Mátrafüred melletti Sástót, ahol hazánk legújabb libegőjét, az ország legmagasabban fekvő bobpályáját és egy függőhíddal illetve rengeteg élményelemmel teli szuper kalandparkot találtok. Az országunk legmagasabban fekvő taván csónakázni is lehet. Van tanösvény és játszótér is, lehet focizni, fogócskázni a réten. A Mátra Libegő a kalandpark nyitva tartása szerint látogatható, a felső állomása is a kalandpark területén található. 17 méter magasból is láthatjátok a csodás panorámát és áthaladtok majd a 24-es főút felett is. Ne hagyjátok ki Sástó fő nevezetességét, a sárga színű, eredetileg fúrótoronynak szánt, frissen felújított 53 méteres kilátót.

Gasztrokalandoroknak:

Gesztenyefesztivált rendeznek Ágfalván (Sopronhoz közel) 2020. október 10-11-én. A gesztenyés ételek és sütemények mellett lesz népművészeti kirakodóvásár és kézműves foglalkozás, tánc és egyéb bemutatók, zenekarok, szórakoztató és könnyűzenei programok.

A Nyitott Főzdék Napján, október 10-én meglátogathatjuk a magyar kisüzemi sörfőzdéket, ahol sörkóstolókkal, vásárlási lehetőséggel és változatos programokkal várják az érdeklődőket.

Tök jó program, azaz tökfaragás, halloween party és Magyarország legnagyobb szalmabála labirintusa várja az érdeklődőket 2020. október 23-31. között Zalakaroson.

Kultúra-és tudományrajongóknak:

Design Hét Budapest fesztivál lesz október 1. és 11. között, zpontban a körforgásos gazdaság, a ciklikus szemlélet, a fenntarthatóság és irányzatok, modellek, megoldások, melyek elősegíthetik a világ élhetővé tételét.

A Budapest Art Week október 16. és 25. között kiállításokkal, workshopokkal, beszélgetésekkel és filmvetítésekkel várja a művészetet kedvelőket.

World Press Photo Kiállítás látható a Magyar Nemzeti Múzeumban szeptember 24-től október 25-ig. A kiállításon a fotóriportereknek és dokumentarista fotográfusok összesen 151 díjazott fotója tekinthető meg, köztük a magyar Horváth Eszter fotója is, aki környezet kategóriában lett első helyezett.

A Kutatók éjszakájára idén november 27-én és 28-án kerül sor. Az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon vehetnek részt az érdeklődők és pillanthatnak be a tudományos kutatás területeinek titkaiba.

Sportimádóknak:

35. SPAR Budapest Maraton Fesztivált rendeznek október 10-11-én.

Futócipőt készíteni, vegyél részt te is a maratonon, a gyönyörű Budapesten!

Aztán irány a szauna!

Nincs is jobb egy hűvös napon, vagy egy edzés után, mint ez a nagyszerű egészséges kikapcsolódási forma, ami méregtelenít, jó hatással van a bőrünkre és kiváló immunerősítő.

Retrókedvelőknek:

 

150 éves idén a Budavári Sikló! Most nem kell tartani a tömegtől, érdemes kipróbálni ezt a különleges szerkezetet, ha még nem tetted.

Programban és ötletben nincs hiány, töltsétek tartalmasan az őszt!

freepik.com