Az óvodai és az általános iskolai évek csodálatos időszak arra, hogy gyermekünket bevonjuk a konyhai tevékenységekbe, és az uzsonna elkészítése ideális kezdetnek.
Amikor arra biztatjuk gyermekünket, hogy készítsen saját harapnivalókat (szükség esetén felügyelettel és útmutatással), akkor kielégítjük önállóság iránti igényét, és gyermekünk növeli büszkeségét és önbizalmát, elsajátítja a konyhai készségeket, és kalandosabb, elkötelezettebb étkezést tapasztal meg.
Gyermekeink nagyobb valószínűséggel fogyasztanak olyan nassolnivalókat, amelyeknek elkészítésében segítettek. Ha hagyod, hogy csatlakozzanak hozzád az elfogyasztott ételek kiválasztásában, megtervezésében és elkészítésében, az szintén kalandosabb étkezésre ösztönözhet.
A konyhába való bekapcsolódás elősegíti gyermeked számára az élet más fontos készségeinek felépítését is, például a csapatmunkát; bevásárlás és étkezés tervezését; szervezést és takarítást, valamint az élelmiszer-biztonság alapjait.
Mivel kezdjük el?
Hagyd, hogy gyermeked minél többet megtehessen egyedül. Felügyelheted óvodásodat, mialatt gyümölcsöt mos, mielőtt megeszi, vagy megmutathatod, hogyan használjon vajazó kést puha ételek vágására vagy mogyoróvaj kenésére. Vigyázz rájuk, de a képességek bemutatása után hagyd, hogy gyermekeid átvegyék a hatalmat.
Arra is ösztönözheted őket, hogy váljanak függetlenebbé a saját harapnivalóik megszerzéséhez, megfelelő előkészítés mellett. Tölts meg egy külön fiókot a hűtőszekrényben olyan lehetőségekkel, amelyek már óvodás méretű adagokban vannak.
Keress egy másik helyet (konyhai fiókot, polcot vagy tárolót), ahova nassolható száraz árut, például perecet, szárított mangószeleteket, kekszet, teljes kiőrlésű kenyeret vagy mogyoróvajat teszel. A 4 évesnél idősebb gyerekeknek mazsolát és egész diót is adhatnak hozzá.
Amikor gyermekeid azt mondják, hogy éhesek, ösztönözd őket arra, hogy önállóan válasszanak valamit a falatozó fiókból. Ha hagyod, hogy maguk is megszerezzék amit enni szeretnének, az növeli gyermeked bizalmát, izgalmát és érdeklődését az elfogyasztott ételek iránt.
Hadd kísérletezzenek ők is – még akkor is, ha ez kissé zűrzavart okoz. Ez lehetőséget ad arra, hogy megtanítsd őket a takarításra! A „játék az ételükkel” arra ösztönzi őket, hogy fejlesszék az ételkészítési készségeiket, ízlésüket és fantáziájukat.
Íme 10 egyszerű, ízletes és tápláló nassolnivalót, amelyet a kis szakács önállóan (egy kis segítséggel) bármikor elfogyaszthat.
1. Gyümölcs pizza
Állítsátok a feje tetejére a pizzakészítést színes gyümölcsmozaik készítésével. Gyermeked valószínűleg túl fogja pakolni a pizzáját gyümölcsökkel, amikor rájön, hogy saját remekművet hozhat létre.
Használj egy mini teljes kiőrlésű tortillát alapként (a kis tortilla megkönnyíti a késztermék fogyasztását). Ezután hagyd, hogy gyermeked kenje el a krémsajtot a tortillán.
Készíts ki gyümölcsöket, például epret, málnát, banánszeleteket és kivit. Ha gyermeked segíti a nagyobb gyümölcs feldarabolását, biztonságos módon megtaníthatod őket a vágási készségekre. Ráadásul valószínűleg nagyobb eséllyel eszi meg a gyümölcsöt, amikor ő szeleteli.
Ha a szeletelt gyümölcsből álló készlet túl sok a végén, fagyaszd le a felesleget, és később használhatod turmixokhoz.
Inspiráld gyermeked, hogy adja hozzá kedvenc gyümölcsét és / vagy zöldségét. Bármilyen kombinációt is találnak ki, ösztönözni kell.
Ha mindez kész, akkor élvezhetik a mini pizzájukat. Érezd jól magad azzal, hogy arra biztatod őket, hogy nevezzék el alkotásukat – ki tudja, a kivi bogyós különlegesség sláger lehet!
2. Készítsetek saját pizzát
Miután a gyümölcspizzát már elkészítettétek, próbáljátok ki a hagyományosabbat. Bármi felhasználható pizzaalapként, beleértve a bagettet, a bagelt, egy zsemlét és a tortillát. Alternatív megoldásként készíts saját alapot, vagy vásárolj elkészített tésztát.
Könnyű pizza tészta
Egyszerű recept: 1 csésze görög joghurt és 1 3/4 csésze liszt. Keverd össze és tedd hűtőbe 30 percig vagy tovább. Húzd meg a tésztát az ujjaiddal, hogy a tészta a kívánt vastagságúra formálódjon.
Kérd meg gyermeked, hogy kenjen meg egy tepsit, és tegyétek rá a tésztát, majd jöhet a paradicsomszósz, a sajt és a kívánt feltétek. Hadd segítsenek reszelni a sajtot, felszeletelni a zöldségeket és a sonkát, szalámit, majd rétegezni a választott összetevőket.
Tedd be a sütőbe, és süsd 250 fokon, amíg a sajt fel nem buborékol és aranybarnára nem válik.
3. Almaszeletek és mogyoróvaj
A földimogyoróvaj kevés fehérjét és zsírt ad a gyermek snackjéhez, ízletesebbé és jóllakottabbá téve. Vágj fel egy almát gyermekednek, vagy hagyd, hogy használjon almaszeletelőt. Az idősebb gyerekek kipróbálhatják maguk felvágni az almát felügyelettel. Ezután hagyd, hogy mogyoróvajat kenjenek a szeleteikre.
Egy kis tál mogyoróvajat is kanalazhatnak a tányérjukra, és minden falat előtt bemárthatják az almaszeleteket. Zellert, ropit és kekszet is kínálhatunk az almaszeletek helyett egy kis változatosságért.
Rendben van, ha a dolgok rendetlenné válnak – a lényeg az, hogy gyermeked gyakorolja a konyhában való munkát a mogyoróvaj kenésével és az alma felszeletelésével.
4. Mini uborka szendvicsek
Hagyd, hogy gyermeked mini szendvicseket készítsen uborka szeletek felhasználásával a kenyér helyett. Készítsd elő a szeletelt uborkát, és hagyd, hogy gyermeked töltse meg őket szeletelt sajttal, krémsajttal, sovány sonkával, paradicsom szeletekkel vagy vékonyra szeletelt sárgarépával.
Segíts gyermekednek összegyűjteni az összetevőket, majd hagyd, hogy kiválassza, mit szeretne a szendvicséhez. Ezeknek a mini-szendvicseknek az összeállítása nagyszerű módja annak, hogy a gyerekek különböző íz- és állagkombinációkkal kísérletezzenek.
Alternatív megoldásként megkérheted gyermeked, hogy készítsen egy mini salátát a fenti összetevőkből: zöldségek és bármi más, ami kéznél van, amelyet gyermeked szeret. A finom, kreatív saláták ( burgonya, kukorica, csirke, steak, gyümölcs vagy tészta) lehetőségei végtelenek.
A saláták segítenek a gyermeknek abban is, hogy megtanulja, hogyan lehet összetevőket, ízeket és textúrákat kombinálni az étel ízének megváltoztatásához.
5. Diákcsemege
Adj gyermekednek különféle apró edényeket, amelyek olyan összetevőkkel vannak tele, amelyeket össze tudnak keverni, hogy elkészítsék a saját csemegéjüket.
A lehetőségek a következőkből állhatnak:
- Csokoládé cseppek
- Szárított gyümölcs, például alma, papaya vagy áfonya
- Teljes kiőrlésű müzl, granola
- Mini perec
- Diófélék, például mandula, kesudió vagy dió (4 évesnél idősebb gyerekeknek)
- Pattogatott kukorica
- Mazsola (4 évesnél idősebb gyerekeknek)
- Szezám snack
- Napraforgómag vagy tökmag (4 évesnél idősebb gyerekeknek)
Noha szabadságot szeretnél adni nekik, hogy eldöntsék, mi kerül bele a csemegéjük keverékébe, ösztönözd őket arra, hogy kísérletezzenek különféle íz- és textúra-kombinációkkal. Először próbálj tenni egy adag teljes kiőrlésű gabonafélét egy kis tálba, és hagyd, hogy építkezzenek rajta.
6. Zöldségek és mártogatós
Habár nekünk kell a zöldségeket feldarabolni a kisebb gyermekek esetében, de a fejlettebb finommotorikus képességekkel (és önkontrollal) rendelkező gyerekek kipróbálhatják késsel kapcsolatos készségeiket.
Tölts meg kis edényeket sárgarépa rudakkal, zeller botokkal, brokkolival, karfiollal, koktélparadicsommal, főtt mini burgonyával és / vagy uborkával. Adj hozzá kis tálakat humuszhoz, tejfölös mártáshoz vagy más szószhoz.
Tárolj mindent együtt a hűtőszekrényben. Legközelebb, amikor gyermeked uzsonnára vágyik, bátorítsd, hogy vegyen egy zöldséget és mártogasson. Amikor a rejtekhelyet újra kell tölteni, dolgozhatnak a készlet pótlásán (szükség esetén némi segítséggel!)
7. Rétegezett joghurt pohárban
A gyerekek imádnak színes joghurtos poharakat készíteni. Segíts gyermekednek egy sima vagy ízesített joghurtot (attól függően, amit általában eszik) egy tiszta tálba vagy pohárba kanalazni. Ezután hagyd gyermekednek alternatív réteg gyümölcsöt, granolát, diót, aprított kókuszt és / vagy még több joghurtot rátenni. Szükség szerint segítsd őket.
Kínálj hozzá epret, áfonyát, málnát, szedret és bármilyen más gyümölcsöt, amelyet gyermeked szeret. Néha egy kis mogyoróvajat vagy pár csepp Nutellát is élvezhetnek e mellé. Hadd válasszák ki azoknak a cikkeknek a sorrendjét és mennyiségét, amelyeket középre akarnak tenni.
Végül tölts rá egy másik joghurtos réteget. Hagyd, hogy a tetejét megszórják egy kis granolával vagy teljes kiőrlésű gabonapelyhekkel, hogy egy kis ropogást kölcsönözzenek neki.
8. Smoothie
Gyűjtsd össze gyermeked kedvenc gyümölcseit, valamint joghurtot, jeget és gyümölcslevet, hogy gyors és finom turmixokat készítsetek. Gyermeked így megtanulja, hogyan kell kevert italokat készíteni, és felfedezi a turmixgép varázsát.
Ügyelj arra, hogy a pengék ne legyenek elérhetőek számukra (a turmix elkészítése és a tisztítás közben). Gyermeked rengeteg gyakorlati tapasztalatot szerezhet – kezdve a tárgyak elkeveréséből a turmixgépben, a tetejére helyezésétől a gombok megnyomásáig.
A kisgyermekeknek és az óvodásoknak szükségük lehet egy kis extra segítségre – különösen azért, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem terhelik-e túl a turmixgépet, és hogy a teteje jól rögzítve van-e még a bekapcsolás előtt.
Hadd válasszák ki ők a turmix összetevőit. Ha inspirációra van szükségük, valószínűleg olyan régi kedvencek lesznek slágerek, mint az epres banán, a mangó ananász és a vegyes bogyós gyümölcsök.
Kísérletezhettek a zöldségek beépítésével is. Az avokádó, az uborka és a sárgarépa finom kiegészítő a gyümölcs turmixhoz.
Nem igazán lehet tévedni az összetevők kombinációival. Ugyanez vonatkozik a joghurt, gyümölcslé és jég párosításra. Hagyd, hogy gyermekedből a séf jöjjön elő smoothie remekművével.
9. Sós keksz és sajt
A kisgyermekek jól fognak szórakozni, ha sajtszeleteket raknak a kekszre. Az idősebb gyerekek úgy gyakorolhatják szeletelési képességeiket, hogy maguk vágják a sajtot. A hámozó nagyszerű módszer a vékonyabb szeletek biztonságos elkészítésére. A dolgokat egyszerűbbé is tehetitek, ha csak sonkát használtok.
A klasszikus sajt és kekszek izgalmasabbak lehetnek, ha kibővítitek a keksz fogalmát. Bármi felhasználható – graham keksz, rizs pehely, perec, kenyér szelet (Abonett), szárított gyümölcs, akár alma vagy körte. Használjatok bármilyen típusú sajtot, amelyet gyermeked szeret (a cheddartól kezdve a mozzarelláig), valamint kenhető dolgokat, például krémsajtot vagy túrót.
Mazsola, más szárított gyümölcs, zöldségszelet, olajbogyó vagy gyümölcsszelet szintén kiegészítheti ezt az uzsonnát. Hagyd, hogy gyermeked olyan kombinációkkal kísérletezzen, amelyek tetszenek neki.
10. Hangyák a rönkön
Ez a hagyományos angolszász gyerek nassolnivaló, amelynek a lényege, hogy hangyák masíroznak a rönkön – vagyis egy zellerszárat mogyoróvajjal megkenünk és mazsolát teszünk rá, azok lesznek a hangyák.
De ahelyett, hogy a klasszikus verziót készítenénk mogyoróvajjal, megpróbálhatunk más töltelékeket használni ennek a klasszikus snacknek a elkészítéséhez. Kísérletezhettek, hogy megtaláljátok gyermeked kedvenc kombinációját, de itt van néhány javaslat is.
- Töltsd meg a zellerszárat humusszal. Ha gyermeked már négy évesnél idősebb, adj neki apróra vágott zöldséget a hangyák elkészítéséhez. Egy kis darab színes paprika vagy sárgarépa is jól működik az idősebb gyerekek számára.
- Ha gyermeked nem rajong a zellerért, használj rönkként egy darab banánt vagy egy sárgarépa rudat. A paprika, a főtt édesburgonya vagy az uborka szintén remek rönköt alkotnak.
- Töltsük fel a rönköket túróval. Ezután hagyjuk gyermekünknek minden rönköt apróra vágott gyümölcsökkel vagy zöldségekkel feltölteni.
- A csónakokat guacamoléval is kitölthetjük. Ezután fekete babot használjunk a hangyák ábrázolására.
A klasszikus verzió elkészítéséhez moss és száríts meg néhány szár zellert (vagy más zöldséget), és vágd fel körülbelül 7-8 cm hosszú darabokra. Segítsd gyermeked ezekben a lépésekben, amíg kényelmesen nem tudja ezt önállóan is elvégezni.
A snack elkészítése jó alkalmat kínál arra, hogy megtanítsd gyermeked arra, miért és hogyan mossuk és szárítjuk a termékeket, mielőtt elfogyasztanánk.
Hagyd, hogy gyermeked minden szárra rákenje a tölteléket. Ezután adjatok hozzá néhány mazsolát vagy más feltétet, hogy a hangyákat egy rönkön ábrázolja.