Együtt leszünk család.

5 dolog, amit tegyél meg, ha rossz testkép napod van

Igaz, hogy a legtöbb testpozitív embernek is vannak olyan napjai, amikor a testképe nem olyan jó. A testképünk olyan, amilyennek mások szerint gondoljuk magunkat, és mind társadalmi elvárásokon, mind személyes tapasztalatokon alapul.

Ahelyett, hogy megpróbálnánk figyelmen kívül hagyni ezeket a negatív érzéseket, arra bátorítunk, hogy lépj beléjük, hogy jobban megértsd őket, és tegyél lépéseket, hogy jobban érezd magad a bőrödben!

Íme az öt legjobb javaslat, hogy mit tegyél, ha rossz testkép napod van:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Vizsgáld meg a kényelmetlenséget

Valóban kényelmetlenül érzed magad a kinézeted miatt, vagy inkább ez a tested érzése? Ha valaha is küszködtél a testképeddel, akkor néha bonyolult lehet különbséget tenni. Például, ha kényelmetlenül érzed magad, mert van súlyfelesleged, akkor elégedetlennek érezheted magad a tested kinézetével kapcsolatban. Alternatív megoldásként a szervezeted működőképes lehet (jól emészt, kiegyensúlyozott, intuitív étrend stb.), és továbbra is elégedetlen vagy a kinézeteddel.

- Hirdetés -

Ennek az lehet az oka, hogy szégyelled vagy kényszeríted, hogy a sztereotipikusan ideális testhez mérd magad. Ha rossz testképpel küszködsz, győződj meg arról, hogy a tényleges problémát kezeled-e.

- Hirdetés -

Szükséged van arra, hogy szünetet tarts a közösségi médiában, vagy szüntesd meg az érzést aktiváló fiókok követését, mert úgy érzed, hogy nyomást gyakorolnak egy bizonyos irányba? Vagy az, hogy a tested fizikailag átesik valamin, és kényelmetlenül érzed magad, ami kihat a lelki állapotodra?

Néha hagynunk kell, hogy a testünk megtalálja az egyensúlyát, és a legjobb, ha hallgatunk arra, amire szükségük van, mentálisan és fizikailag is.

Kerüld a testellenőrzést

Ezt nehéz megszokni, ha valaha is küzdöttél a testképeddel. Tudatosan emlékeztetnünk kell magunkat, amikor a tükörbe nézünk, hogy az észlelt „hibáinkat” nem javítják az érzéseink. Amikor küzdünk a testképünkkel, azon kapjuk magunkat, hogy érvényesítést keresünk, és néha azt gondoljuk, hogy megkapjuk azt a tükörbe nézéstől vagy a mérlegre állástól. Ez ronthatja az érzéseinket, különösen akkor, ha a szervezet fizikailag reagál a hormonokra, vagy tipikus emésztési tüneteink vannak.

Ha ezekben az időkben nem jól reagálsz a tükörképedre, a legjobb elkerülni a kiváltó tényezőket. Kerüld a tükröket és a fényvisszaverő üvegeket, ha különösen érzékenynek érzed magad az efféle negatív érzések iránt. A megjelenésed nem a legfontosabb része annak, aki vagy. Távolítsd el a figyelmed a testvizsgálattól, hogy olyan dolgokkal töltsd a napjaid, amelyek boldoggá tesznek!

A test semlegessége

Ha azt tapasztalod, hogy testnegatív állapotban vagy, jobb semlegesnek maradni, mint kényszeríteni magad arra, hogy úgy nézz ki, mint ahogy kinézel, vagy éppen ellenkezőleg, gyűlölni azt. Itt az ideje, hogy kitörj a pozitív megerősítések közül. Emlékeztetheted magad arra is, ahogyan a szervezeted biológiailag működik, mint például a légzés és a mozgás. Továbbra is testpozitív tudsz lenni, tudva, hogy minden test méltó a szeretetre, a tiszteletre, és mindegyik gyönyörű, még akkor is ha nem érzed úgy, hogy kapcsolódsz ezekhez a dolgokhoz a testeddel egy adott pillanatban.

Fontos tudni, hogy a tested jó annak ellenére, hogy néz ki, és hogy a megjelenésed nem határozza meg az értéked. Ha azon dolgozol, hogy pozitív kapcsolatod legyen a testeddel, ne feledd, hogy a rossz testkép napjai nem tartanak sokáig.

Ha ez nem működik, kérdezd meg magadtól, KI profitál a negatív gondolataidból?

Úgy döntök, hogy emlékeztetem magam arra, hogy a testkép nyomása azért létezik, mert a diétás cégek profitálnak a testbizonytalanságomból, amikor rossz testkép pillanataim vannak.

Viselj kényelmes ruhát!

Amikor kényelmetlenül érezzük magunkat a ruháinkban, nagyobb valószínűséggel nyúlunk bele ezekbe a negatív érzésekbe, és kényelmetlenül érezzük magunkat a testünkben. Amikor küzdök a testképemmel, rosszabbul érzem magam, ha szűk ruhát viselek. Függetlenül attól, hogy a kellemetlen érzés fizikai reakcióval függ össze, a szervezeted (például puffadás), vagy súlygyarapodás miatt, tudd, hogy a méreted csak egy szám.

Öltözz annak a testnek, amid van, ne annak a testnek, ami valaha volt, vagy szeretnéd, ha megkaphatnád. Kisebb ruhákkal motiválni magad sosem jó ötlet, mert csak szégyellni fogod magad, ahol a tested jelenleg áll. A túl kicsi ruhák viselése korlátozhatja a helyes légzést, és emiatt növelheti a szorongást. Nem beszélve arról, hogy a szűk ruhák befolyásolhatják a vérkeringést, és bőrirritációt és fertőzést okozhatnak. Ha ez nem elég ok a megfelelő méret megvásárlására, nem tudom, mi az!

Gyakorold az öngondoskodást

Semmi sem jobb a testképed számára, mint az egész énedet a szükséges szeretettel és tisztelettel kezelni. Bármilyennek is tűnik az öngondoskodás, azt kell tenned. Mindenki számára más az öngondoskodás, ez lehet pizza rendelése, koktélozás, könyv olvasása vagy tévézés. Mások számára pedig lehet testmozgás, naplóírás, vásárlás, beszélgetés egy baráttal vagy terapeutával, vagy akár maszturbáció (stresszoldás!). Az öngondoskodással mindent megtehetsz, hogy javítsd a jóléted.

Kapcsolódó cikk: Hogyan tanítsuk meg gyermekünknek az elme-test kapcsolatának fontosságát?

Ha rossz testképi napod van, ne felejts el magaddal kedvesen és együttérzéssel beszélni. Segít, ha úgy beszélsz magaddal, mintha olyan valakivel beszélnél, akit szeretsz!

 

via

freepik.com

 

- Hirdetés -