Együtt leszünk család.

Ez már vajon a kiégés? Jelek, tünetek, és tippek az elkerüléshez

A kiégés valós, mára a mindennapjaink részévé vált. Alattomos, mert gyakran nem is vesszük észre, de attól még bárkit érinthet. Hogyan vehetjük észre, milyen jelei, tünetei lehetnek, és talán a legfontosabb kérdés, hogyan kerülhetjük el?

Cikkünkben a fenti kérdésekre keressük a választ.

Mi a kiégés?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A „kiégés” kifejezést az 1970-es években Herbert Freudenberger amerikai pszichológus találta ki. Leírta, hogy mi történt a segítő szakmákban súlyos stressz alatt álló emberekkel, például orvosokkal és nővérekkel, akik a túl sok munka és a stressz következtében „kiégtek” – kimerültnek, kedvetlennek érezték magukat és képtelenek voltak megbirkózni mindezzel.

Az Egészségügyi Világszervezet a kiégést nem egészségi állapotként, hanem „foglalkozási jelenségként” ismeri el, amelyet krónikus munkahelyi stresszből eredő szindrómaként határoz meg, amelyet nem tudnak sikeresen kezelni.

- Hirdetés -

A WHO szerint a kiégést a következők jellemzik:

- Hirdetés -

  • az energia szint kimerülésének vagy kimerültségének érzése
  • megnövekedett mentális távolság a munkánktól, vagy a munkához kapcsolódó negativizmus vagy cinizmus érzése; és
  • csökkent szakmai hatékonyság

Annak ellenére, hogy ez a meghatározás a kiégést egyértelműen a munkahely területére helyezi, a kutatások azt találták, hogy a kiégés bárkit érinthet, a nagynyomású karriertől kezdve a gyermekeket gondozó szülőkig.

A COVID-19 járvány során egyes szakmákban, többek között az egyetemeken és nem meglepő módon az egészségügyi dolgozóknál is több kiégésről számoltak be. Talán az sem meglepő, hogy a nők jobban megérzik a kiégés tüneteit, mint a férfiak.

Honnan tudhatom, hogy a kiégés felé tartok?

A kiégés nem olyan valami, ami hirtelen történik. Idővel kúszik fel, ahogy a stressz növekszik. Dr. Rachel Morrison egyetemi docens kutatása arra irányul, hogy a munka hogyan befolyásolja a jólétet. Dr. Morrison ismertet néhány szituációt arra, amikor a stressz negatív hatással lehet ránk:

Vannak fizikai hosszú távú stresszreakciók. Olyan tünetekkel jelentkezik, mint a szomatikus rendellenességek: emésztési problémák és fejfájás. Talán nem alszol jól. Előfordulhat, hogy kényszerítetlen hibákat ejtesz a munkahelyen; még nagyobb valószínűséggel hibázol is. “

A stressznek mentális egészségi hatásai is lehetnek, például depresszió és szorongás. És kisebb mértékű viselkedési zavarként is megjelenhet; olyan egyszerű formában, mint például durvaság a munkatársakkal vagy más típusú mikroagresszió formájában.

“Nem feltétlen kiabálunk az emberekkel” – mondja Dr. Morrison. „Olyan dolgokról van szó, mint például, hogy rossz dolgokat mondanak mások hátamögött, vagy kissé durván viselkednek, vagy elmennek a beszélgetés közepén … ezek azok a dolgok, amelyek szerintem egyre inkább elterjednek, amikor az emberek stresszben vannak. Akkor is bekövetkeznek, ha az emberek meg akarják őrizni erőforrásaikat, és megpróbálnak nem sodródni az árral”.

A német Egészségügyi Minőségi és Hatékonysági Intézet szerint a kiégés azt jelentheti, hogy hétvégék vagy ünnepek után nem érezzük magunkat újratöltve, és idővel elveszítjük azt a képességünket, hogy jól érezzük magunkat és kapcsolatba kerüljünk azokkal az emberekkel, akikkel egyébként szeretünk lenni.

Csalódottnak vagy ítélkezőnek is érezhetjük magunkat; már nem érezzük magunkat kompetensnek vagy sikeresnek; vagy elveszíthetjük azt a képességünket, hogy munkánkból érezzük a jutalom érzetét. Előfordulhat, hogy azon kapjuk magunkat, hogy a minimumot teljesítjük.

Mi vezethet a kiégéshez?

Szélsőségesen a kiégés azt jelentheti, hogy elveszítjük a munkánk elvégzésének képességét. Depresszióhoz vezethet, és hozzájárulhat olyan hosszú távú egészségügyi problémákhoz, mint a szívbetegségek és a cukorbetegség.

Hogyan előzhetjük meg a kiégést?

A kiégés megelőzése az öngondoskodással kezdődik. Fiona Crichton egészségpszichológus szerint nagyon fontos önmagunkra vigyázni, hogy átvészelhessük a stresszes helyzeteket – mint amikkel mostanában sokan szembesülünk a járvány idején.

“Olyan dolgokra van szükségünk, mint a megfelelő étrend, a testmozgás, a stressz kezelése és az alvás, hogy ne csak túléljünk, hanem gyarapodjunk” – mondja Dr. Crichton.

És ezek azok a dolgok, amelyeket elengedtünk az életünkben. Gyakran ezek azok a dolgok, amelyeket nem helyezünk előtérbe. “

Javasolja, hogy iktassunk be apró, jó dolgokat a napunkba.

Az a filozófiám, hogy minden nap olyan dolgokat csinálunk, amelyek„ feltöltenek ”. Nem számít, hol vagyunk az életünkben; az apró dolgok és a kis lépések valóban változást hozhatnak. “

Az alábbi kis lépések segítenek elkerülni a kiégést:

1. Szórakozás

“Ügyeljünk arra, hogy minden nap tegyünk valamit a szórakozás érdekében” – javasolja Chrichton. Apró dolog is lehet, olyan egyszerű, mint nevetni valamin. A nevetés és a kacagás beindítja az endorfinokat; még az is lehet, hogy a nap folyamán később is nevetni fogunk .

2. Mozgás

Ha már egy kicsit mozgunk – és ennek nem kell nevetséges mennyiségű testmozgásnak lennie -, a hangulatunk és a stressz szempontjából már egy apró testmozgás is, testünk egy kis mértékű átmozgatása is hatalmas hatással lehet a hangulatunkra!”

3. Kapcsolatba lépni másokkal

Ha a közösségünkkel vagy az általunk szeretett emberekkel való kapcsolatot helyezzük előtérbe, akkor minden bizonyíték arra mutat, hogy jobban képesek vagyunk kezelni az utunkba kerülő stresszt.

4. Segítség kérés

Ha túlterheltnek érzed magad, ne tartsd magadban; nyúlj a telefon után és kérj segítséget, mielőtt túl sok lesz. „Korábban az elfoglaltságot viseltük megtisztelő jelvényként” – mondja Dr. Chrichton. „Korábban arról beszéltünk, mennyire stresszesek vagyunk, mintha ez jó dolog lenne. És valójában az, amit a tudomány mutat nekünk: ez nem hasznos. ”

Dr. Chrichton szerint sokkal inkább képesek vagyunk megbirkózni, ha stresszesek vagyunk, – akár a munkahelyen, akár máshol – „ha megértjük, mire van szükségünk, hogy feltöltsük magunkat, és ezt kezdjük fontossági sorrendben meghatározni az életünkben; ha azt mondjuk, mire van szükségem ahhoz, hogy valóban jól működjek és jól érezzem magam? “

El kell engednünk az élet és a munka irreális elvárásait is – mondja.

Felejtsd el a hazugságot azon gondolat körül, miszerint folyton boldognak kell lennünk, és hogy minden mindig mesés lesz. Nem mindig lesz mesés. Az emberiség részeként a stresszt okozó dolgok ott lesznek, de túl fogjuk élni. “

Megtehetjük ezt azáltal, hogy minden nap csinálunk valamit, ami közelebb visz minket az emberekhez, akiket szeretünk; hogy keressük a számunkra fontos dolgokat, a jelentéssel és céllal rendelkező dolgokat. Ezek azok a dolgok, amelyek segítenek életünk összes többi részében megbirkózni, ideértve a stresszt is, amely abszolút része az emberi létnek.

A lényeg

A kiégés a szélsőséges, hosszú távú stressz okozta tünetek szindróma.

A kiégésnek súlyos következményei lehetnek, ha nem kezelik.

A kiégés tünetei változatosak lehetnek, és fizikai, pszichológiai és viselkedési jeleket is tartalmazhatnak, amelyekkel nem küzdünk. A kiégés nem csupán stressz, és különbözik a depressziótól.

Egyszerű öngondoskodási intézkedésekkel megakadályozhatjuk a kiégést, hogy növeljük ellenálló képességünket és kezeljük a stresszt, amikor ez bekövetkezik.

via

freepik.com

- Hirdetés -